Udostępnij
Odkąd mój wok odszedł do krainy wiecznych woków brakuje mi jednej rzeczy – stir fry. Ten sposób przyrządzania potraw polega na szybkim ich smażeniu „w ruchu”. Produkty kroimy na niewielkie kawałki, które szybko i równomiernie się usmażą. Smażymy je w kolejności od tych wymagających najdłuższej obróbki termicznej do tych, które wymagają tylko muśnięcia.
Namiastkę dań stir fry można uzyskać na patelni. To co zrobiłem może być inspiracją Azją z jesiennymi, polskimi akcentami. Na obiad proponuję wieprzowinę teriyaki z dodatkami.
Do zrobienia tego dania potrzebujecie (na porcję dla dwóch osób):
- dwa grubsze plasterki schabu
- trawa cytrynowa
- sos teriyaki
- chilli (jedna papryczka)
- imbir (ok 2 cm)
Dodatki:
- cukinia (1/3 średniej)
- cebula czerwona (1/3 średniej)
- seler naciowy (jedna gałązka)
- grzyby leśne (ja użyłem białych kozaków – 2 sztuki)
- orzechy arachidowe (niesolone, około 30)
- tabasco zielone
- sos sojowy
- sezam
- olej
Przygotowanie dania zaczynamy od pocięcia w słupki wszystkich składników. Najlepiej mieć je obok w miseczkach ponieważ potrzebujemy je dodawać szybko do dania (aby pozostałe się nie przypaliły). Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy wcześniej zamarynowane mięso i podsmażamy chwilkę. Dodajemy kolejne składniki zaczynając od selera naciowego. Pod dodaniu kolejnych mieszamy zawartość patelni szybkim ruchem.
Smażenie trwa kilka minut i danie jest gotowe. Podawać można z ryżem, makaronem noodle albo po prostu zjeść samo. Składniki można wymieniać na różne sposoby w zależności od tego co mamy do dyspozycji.