Udostępnij
Często trzeba lub po prostu ma się ochotę na coś dobrego. Tarta gruszkowa sprawdzi się w takiej sytuacji doskonale!
Zrobiłem „przepis” na tartę. Koszt składników wynosi około 6 zł, a do jej wykonania potrzebna jest forma do tart i piekarnik. Pierwszą rzeczą, którą trzeba kupić jest gotowe ciasto kruche. Ortodoksyjnie podchodząc, oczywiście można je zrobić samemu ale tym razem ideą była szybkość i prostota. Ciasto takie kosztuje około 3 zł, a można je kupić w większości marketów (moje było z Lidla). Drugim składnikiem sezonowym w moim wypadku były gruszki (żółte). Kupiłem kilogram, za który zapłaciłem 3 zł. Oprócz tego potrzebna jest łyżeczka cukru – może być brązowy.
Tarta gruszkowa – przepis
Ciasto wyjmujemy z opakowania i układamy w lekko natłuszczonej formie do tarty. Wszelkie kawałki, które zostaną mogą posłużyć za „kruszonkę”. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika. Najlepiej jest czymś je przygnieść (np. fasolą), żeby było równe. Do tego celu wystarczy położyć na spodzie formy kawałek papieru do pieczenia i wysypać fasolkę. Samo ciasto trzeba piec aż spód będzie prawie gotowy. Czas pieczenia i temperatura podane są na opakowaniu ciasta. W międzyczasie obieramy gruszki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Wyjmujemy formę z piekarnika i układamy plasterki gruszek tak, aby przykryły całość.
Na wierzchu dla dekoracji posypałem wszystko odrobiną brązowego cukru i kruszonką (kawałki ciasta, które nam zostały). Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku w temperaturze około 160 stopni C. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta kroimy pierwsze kawałki. Uważajcie, bo gruszki mają dużo soku i wraz z pierwszym kawałkiem część może wypłynąć. Czas przygotowania całej tarty (przygotowanie składników, rozgrzanie piekarnika, pieczenie, etc.) to około 30 minut. No, tylko iść do sklepu i robić :D
Zamiast gruszek możecie dodać jabłka, jeżeli wyjdzie kwaśne syrop klonowy daje radę. Całość posypać można też cukrem pudrem i/lub cynamonem :)