Udostępnij
Sycące dania jednogarnkowe są idealne, kiedy chcemy ugotować obiad szybko i prosto. Używamy niewielu naczyń, a wszystkie składniki bez większych przygotowań dodajemy do garnka. Zupa z soczewicy i batatów, poza tym, że jest prosta w przygotowaniu, to jeszcze smakuje wspaniale i wygląda pięknie, dzięki swoim kolorom. Uwaga – zupa jest też zdrowa! :)
SKŁADNIKI
- soczewica – 1 szkl.
- batat – 1 szt.
- pomidory krojone – 1 puszka
- cebula – 1 szt.
- marchewka – 1 szt.
- czosnek – 3-4- ząbki
- szpinak – ok. 200 g
- kolendra świeża – 2 łyżki posiekanej
- imbir świeży starty – 1 łyżka
- bulion warzywny – 1 l
- curry – 2 łyżeczki
- kolendra ziarna – pół łyżeczki
- kminek – 1/2 łyżeczki
- papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka
- sól – 2 łyżeczki
- pieprz czarny mielony – 1/4 łyżeczka
- papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka
- 3 łyżki oleju
Przepis
Świetne w tym daniu jest to, że proporcje składników zależą tak naprawdę od Was – jeżeli jakiś produkt czy przyprawę lubicie bardziej, to dajcie go więcej. Możecie dodać też inne składniki, jak np. czerwoną paprykę – będzie się idealnie komponowała w zupie. Jeżeli chodzi o soczewicę, to my użyliśmy czerwonej suszonej. Szpinak może być zarówno świeży, jak i mrożony – to już zależy od Was.
Zaczynamy od zmieszania wszystkich przypraw w moździerzu. W dużym naczyniu rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy startą na grubej tarce marchewkę. Smażymy chwilę, dolewamy trochę bulionu i dusimy kilka minut. Dodajemy starty imbir i wyciśnięty czosnek oraz wymieszane przyprawy. Dodajemy pomidory i zalewamy wszystko bulionem.
Soczewicę dokładnie, kilkukrotnie płuczemy i dodajemy do gotującego się bulionu. Batata obieramy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Dodajemy do zupy. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 25 minut (aż soczewica i ziemniaki będą miękkie).
Na koniec dodajemy szpinak i świeżą kolendrę. Chwilę gotujemy i gotowe!
Zupa z soczewicy jest aromatyczna, wygląda pięknie i jest zdrowa i sycąca – czy można chcieć czegoś więcej? :)
Smacznego :)