Udostępnij
Smaków babeczek jest wiele, podobnie z dodatkami, których można użyć do ich stworzenia. Dzisiaj wypieki nietypowe bo ich głównym dodatkiem jest roślina, na którą nie zwracamy uwagi. Przed Wami babeczki pokrzywowe!
Jak mogliście zauważyć lubię eksperymentować z nowymi smakami, a używanie roślin, które są przez wielu zapomniane sprawia mi sporo przyjemności. Kiedy w mojej domowej biblioteczce pojawiła się książka „Dzikie Smaki” autorstwa Kaji Nowakowskiej i Małgorzata Ruszkowskiej wiedziałem, że szybko jakiś przepis przetestuję. Sama książka wydana jest przez Wydawnictwo Pascal i zawiera kilkadziesiąt przepisów podzielonych ze względu na rodzaj użytego w nich surowca. Oprócz przepisów znajdziecie w niej także kalendarz zbioru grzybów i roślin, ich opisy oraz porady związane z samym zbiorem. Wróćmy jednak do babeczek.
Do ich zrobienia potrzebujecie:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 ml mleka (2%)
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżecka sody oczyszczonej
- 2 szklanki młodych liści pokrzywy
- 1 jajko
- 150 g sera feta
- (liście pokrzywy do dekoracji)
Blendujemy ze sobą pokrzywy, jajko, masło i mleko. Osobno przesiewamy mąkę sodę i proszek do pieczenia. Następnie łączymy mokre i suche składniki mieszając je delikatnie ze sobą. Ser feta kroimy w kostkę. Do foremek nakładamy łyżkę masy, kilka kostek sera feta i przykrywamy znowu naszą masą. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Obserwujemy czy babeczki już wyrosły i się zarumieniły. Ja do babeczek (do ciasta) dodałem odrobinę soli i grubo zmielonego pieprzu.
Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych. Oprócz tego babeczki pokrzywowe są smaczne i są niezłym sposobem na zaskoczenie swoich gości! :) Smacznego! :)
Książkę Dzikie Smaki możecie kupić tutaj.