Czechy z piwa słyną. Oprócz tego, że konsumpcja tego napoju jest u naszych sąsiadów duża to i w produkcji tego trunku osiągają wysokie wyniki. Browarów czyli Pivovarów w Czechach jest dużo, a dzisiaj zapraszam Was do miejsca, które ma ponad 200 lat historii i stale się rozwija zdobywając kolejne nagrody – browar Primator.

Lokalizacja

Browar Primator znajduje się w Nachodzie – tuż przy granicy z Polską. Jadąc z kraju musicie skręcić z drogi w stronę przeciwną niż Stare Miasto i przekroczyć rzekę Metuję. Przy browarze znajduje się parking.

Historia

W kwietniu 1872 roku wmurowano kamień węgielny pod nowy browar. Rok później wyprodukowano w nim pierwsze piwo. W 1935 wprowadzono nazwę Nadchodsky Primator, która z niewielkimi przerwami przetrwała do dzisiaj. Primator w języku czeskim oznacza Burmistrz. Browar Primator w 1951 roku został znacjonalizowany, a w 1993 znowu sprywatyzowany. W 2009 roku browar przeszedł w ręce prywatnego właściciela. W kolejnych latach wprowadzane zostały kolejne zmiany w browarze, a ostatnimi, znaczącymi była zmiana butelek na swoje i etykiet.

Zwiedzanie

Browar Primator oferuje możliwość zwiedzania i degustacji. Wycieczka po nim trwa około godziny, ale możemy wybrać także opcję z degustacją w specjalnej sali dla gości. Zwiedzanie możliwe jest od poniedziałku do czwartku w godzinach 14-17. Sama wycieczka kosztuje 80 koron za osobę (minimum to 10 osób). Zwiedzanie połączone z degustacją to koszt 160 koron za osobę. Oprócz godzinnej wycieczki mamy również godzinę na degustację. Podczas tego czasu mamy możliwość nieograniczonego próbowania piw lanych, butelkowych i oranżad Primator.

Zwiedzanie zaczynamy od zapoznania się z przepisami bezpieczeństwa obowiązującymi na terenie zakładu. Odwiedzamy rozlewnię i magazyny. Wartą podkreślenia informacją jest fakt, że butelki w browarze Primator wyprodukowane są z ekologicznego szkła i są zwrotne. Po umyciu wykorzystywane są one ponownie. Aby ograniczyć ilość związków chemicznych browar zmniejszył ilość barwników w etykietach do jednego koloru.

Następnie udaliśmy się do pomieszczeń z kadziami, gdzie rozmawialiśmy o procesie produkcji piwa. Tam też dowiedzieliśmy się, że piwo powinno być tak smaczne, że jak po solidnej imprezie wychodzisz z lokalu bez ubrania, to masz satysfakcję, że było warto! Kolejnym odwiedzonym miejscem były otwarte kadzie, w których piwo nabierało charakteru.

W całym zakładzie mijaliśmy po drodze różnorodne pamiątki historyczne, a na ścianach regularnie mogliśmy podziwiać wyróżnienia i nagrody, które browar otrzymał.

Piwo!

Czym byłoby zwiedzanie browaru bez degustacji jego produktów? W browarze Primator produkowane jest kilkanaście rodzajów piwa i 5 smaków lemoniady. Podstawowymi rodzajami piwa są Lager, Pszeniczne, EPA i Stout. Trzy z czterech (bez EPA) otrzymały w poprzednich latach tzw. Piwnego Oskara czyli tytuł World Beer Award.

Podczas degustacji mamy możliwość spróbowania wszystkich piw warzonych w browarze Primator. Od najbardziej czeskiego, klasycznego piwa dolnej fermentacji – Lagera przez wspomniane już pszeniczne, EPA, IPA, półciemne, ciemne, piwo bezalkoholowe do, Stouta i Double (aż 24% ekstraktu!).

Oranżady Primator to też miła odmiana, bardzo smaczne zwłaszcza schłodzone – moim faworytem jest winogronowa (hrozno).

Warto?

Piwo to nieodłączny element kultury czeskiej i zdecydowanie warto poznać jego historię, ale i współczesność. Browar Primator to miejsce, które warto odwiedzić. Duża ilość nagród i bliskość polskiej granicy sprawiają, że powinniście wpisać to miejsce na listę obiektów do odwiedzenia!

Browar Primator Browar Primator Browar Primator Browar Primator Browar PrimatorBrowar Primator Browar Primator Browar Primator Browar Primator Browar Primator Browar Primator Browar Primator