Robienie pierników i pierniczków na święta powinno się zacząć kilka tygodni wcześniej, aby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Co zrobić jeśli wypadło nam to z głowy? Użyć przepisu poniżej, a pierniczki będą gotowe w pół godziny. Po tym czasie pozostaje je tylko przyozdobić.

Do zrobienia pierniczków “na szybko” potrzebne będą:

  • mąka 400 g (300 normalnej pszennej, 100 pełnoziarnistej)
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g miodu (ja z powodu braku miodu i tego, że była północ użyłem syropu trzcinowego;))
  • 100 g cukru pudru
  • łyżka cynamonu
  • łyżka mieszanki do piernika (sproszkowany np. cynamon,goździki, imbir, kardamon)
  • łyżeczka kakao dla koloru
  •  szczypta sody

Wykonanie jest bardzo proste. Mieszamy wszystkie składniki w misce i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy swoje ulubione kształty. Ciasto może się przyklejać do wałka i tu z pomocą przyjdzie odrobina mąki. Pieczemy w temperaturze 170 stopnie przez 8-10 minut. Później pozostaje Wam już tylko zdobienie (albo jedzenie). Możecie przystroić pierniczki na różne sposoby. W sklepach dostępne są różnego rodzaju akcesoria do ozdabiania, ale lukier możecie też zrobić sami z cukru pudru i wody. Ja wprowadziłem też kilka innowacji (np. pierniczki ze skórką pomarańczową). Przetestuję i na pewno dam znać jak wyszły 🙂

Jeżeli nie pierniczki to może pyszne ciastka pomarańczowe? 🙂

pierniczki pierniczki pierniczki pierniczki