Udostępnij
Pomimo tego, że boczniaki od jakiegoś czasu są ogólnodostępne, to chyba jest to grzyb, po którego sięgam najrzadziej. Z tych sklepowych często jem pieczarki, a ogólnie wybieram te zbierane samemu w lesie. Dzisiaj jednak czas na nowość – flaczki z boczniaków!
Z nazewnictwem tego typu dań bywa różnie. Ta potrawa może być również potrawką z boczniaków, ale jeżeli chodzi o smak a nawet zapach, to łudząco przypomina ona klasyczne flaczki. Z racji użycia grzybów jest to jednak danie wegańskie.
Składniki
- boczniak – 500 g (u nas wyhodowany na drzewie boczniak cytrynowy)
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- marchew – 1 szt.
- korzeń pietruszki – 1/2 małej szt.
- olej – 3-4 łyżki
- woda – 500 ml
- mąka pszenna – 2 łyżki
- ziele angielskie – 4 szt.
- liść laurowy – 3 listki
- majeranek – 1 łyżeczka
- tymianek – 1/2 łyżeczki
- sól i pieprz – do smaku
- natka pietruszki i/lub świeży cząber – do posypania przed podaniem
Przepis na flaczki z boczniaków
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobne pióra i posiekania czosnku. W dużym garnku podsmażamy krótko na oleju cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną drobno marchewkę i pietruszkę. Następnie dodajemy boczniaki, które łamiemy w rękach na drobniejsze kawałki. Oczywiście grzyby muszą być oczyszczone, ale na szczęście te hodowlane odmiany zwykle nie wymagają od nas wiele pracy w tym zakresie.
Warzywa i grzyby chwilę dusimy i posypujemy mąką. Dokładnie mieszamy i znów chwilę dusimy. Całość zalewamy wodą, mieszamy, dodajemy zioła i zostawiamy na niewielkim ogniu na godzinę. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem, wedle uznania.
Danie podajemy posypane świeżą pietruszką lub innymi ziołami – my wybraliśmy aromatyczny cząber. Można je jeść z chlebem, ale idealnie pasuje także do ryżu, czy kaszy, a prawdopodobnie i z ziemniakami smakowałby wyśmienicie.
Jak wrażenia?
Danie jest przede wszystkim bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Nie wymaga specjalnych umiejętności ani wyjątkowych zabiegów kulinarnych. Okazuje się też, że jest to danie zdrowe. Grzyby może i są uznawane za ciężkostrawne, ale boczniaki zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników, są źródłem witamin, zawierają m. in. żelazo, potas, cynk i kwas foliowy. Podobno pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, zwalczają komórki nowotworowe i przeciwdziałają starzeniu się. Nic, tylko jeść!
Nam flaczki z boczniaków bardzo przypadły do gustu i na pewno będziemy jeszcze eksperymentować z boczniakami :)