Udostępnij
Sezon na cukinię trwa. Potrafi ona zaskoczyć wielkością i ilością plonów. Co z niej zrobić? Próbowaliśmy już wielu rzeczy, ale najnowszym odkryciem są gofry cukiniowe. Proste, smaczne i ciekawe!
Często znajomi i rodzina obdarowują nas cukiniami, które rosną u nich w ogródkach. Jest to bardzo fajne warzywo, które w kuchni ma sporo zastosowań. U nas wystarczy jednak, że dostaniemy duże okazy lub kilka sztuk i potrafimy się „zakorkować” w kuchni. Nie lubimy cukinii w słoikach i najcześciej jemy ją grillowaną, jako dodatek do makaronów lub w formie placuszków, a ostatnio gofrów.
Składniki
- 1 duża cukinia
- 3 jajka
- mąka
- szklanka zielonego groszku
- 3 ząbki czosnku
- mięso z dwóch udek z kurczaka
- 10 dkg startego sera żółtego
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przepis na gofry cukiniowe
Zaczynamy od umycia cukinii i przekrojenia jej na pół. Z racji tego, że w przepisie używamy dużej cukinii to wykrawamy środek z pestkami. Pozostałą część ścieramy na grubej tarce i przekładamy do miski. Możemy ją delikatnie odsączyć z soku, ale ten na pewno pojawi się jeszcze później. Wbijamy jajka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i groszek. Trzemy na tarce ser i dodajemy do całości. Mięso z kurczaka, uprzednio ugotowane lub upieczone siekamy na drobne kawałki i także dodajemy do całości. Dodajemy sól, pieprz i odrobinę oliwy. Na koniec mieszamy wszystko z mąką, aby uzyskać konsystencję lekko lejącego się ciasta. Po kilku minutach cukinia puści resztę wody i zrobi się ono bardziej płynne. Jeżeli konsystencja nie będzie odpowiednia, można później dodać jeszcze odrobinę mąki.
Nagrzewamy gofrownicę i nakładamy porcję ciasta. Nasza gofrownica ma moc 1200 W i pieczenie jednej porcji gofrów zajmuje około 8 minut.
Gofry cukiniowe najlepsze są ciepłe i chrupiące, a możecie je zjeść z różnymi dodatkami. U nas próbowaliśmy już z jogurtowym sosem czosnkowym, majonezem, ale i z sosem pomidorowym. W każdej wersji smakują wybornie.
Jeżeli macie ochotę na eksperymenty, to posypcie gofry serem bałkańskim lub fetą.