Udostępnij
Z kapustą kojarzył mi się do tej pory kapuśniak i kwaśnica jeżeli chodzi o zupy. Czerwona jej odmiana najczęściej z kolei wykorzystywana jest do sałatek. Dzisiaj przyszedł czas na coś nowego – krem z czerwonej kapusty.
Przeglądając najnowszy numer Kukbuka zobaczyliśmy nagłówek „Czerwona Kapusta”. Od razu pomysł wydał się ciekawy. Postanowiliśmy jednak zmodyfikować przepis z magazynu i wprowadzić kilka udoskonaleń.
Potrzebne składniki:
- 1 mała czerwona kapusta
- 1 czerwona cebula
- ok. 50 g. masła
- łyżka rodzynek
- łyżka suszonych jabłek
- jogurt
- słonecznik łuskany (garść)
- orzechy włoskie (garść)
- szynka dojrzewająca (5 plasterków)
- litr bulionu warzywnego
- pieprz
- sól
- łyżka soku z limonki
- łyżeczka octu winnego
- oliwa
Robienie zupy zaczynamy od poszatkowania kapusty i pokrojenia cebuli. Dodajemy masła i dusimy je. W międzyczasie dodajemy rodzynki i jabłka. Dusimy aż zmięknie dodając bulion, sok z limonki i ocet winny. Blendujemy całość i przyprawiamy. W międzyczasie na patelni przysmażamy posiekane włoskie orzechy, słonecznik i szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Gotową zupę nakładamy do miseczek dodając na środku łyżeczkę jogurtu, przysmażone wcześniej składniki i kilka kropli dobrej oliwy.
Krem z czerwonej kapusty to zupa, która jest bardzo dobra i aż się diwię, że wcześniej nie wpadliśmy na ten pomysł. Jeżeli kapusta czerwona zawita kiedyś do Waszego domu, to już wiecie co z niej zrobić! :)