Lubię książki kucharskie. Ograniczam kupowanie nowych do pozycji, które wyjątkowo mnie ciekawią. Tym razem w spektrum moich zainteresowań znalazły się przepisy kuchni karkonoskiej zamieszczone w książce „Krkonošská kuchařka”, której autorką jest czeska pisarka Danka Šárková.

Pomimo tego, że rynek książek kucharskich w Polsce jest ciekawy i dużo interesujących publikacji jest tłumaczone na język polski, to zdarza mi się sięgnąć po książki w ich oryginalnej wersji. Tym razem wybór padł na czeski oryginał, z którego zrozumieniem większego problemu nie mam.

Danka Šárková – o autorce

Autorka jest pisarką mającą na swoim koncie ponad 20 książek. Ich tematyka jest różnorodna. Poruszają temat relacji międzyludzkich, a niektóre mają nawet wątki kryminalne. Jak sama o sobie pisze, lubi podróżować, a świat jest nieograniczoną studnią inspiracji. Obecnie mieszka w czeskich Karkonoszach. Na codzień oprócz pisania zajmuje się także szkoleniem innych z pisania i przelewania na papier tego, co ich otacza.

O książce

Książka wydana jest przez wydawnictwo Anahita (wydawnictwo autorki). Ma twardą oprawę i zawiera ponad 120 stron. Przepisy podzielone są na kilka rozdziałów – przystawki, zupy, dania główne, słodkie dania, Wigilia, Wielkanoc, Nowy Rok, dania z pensjonatu Pohledniczka, napitki. W książce czekają na Was 53 przepisy, o różnym poziomie zaawansowania.

Książka w zależności od księgarni kosztuje od 330 do 480 CZK.

Kuchnia karkonoska

Książka rozpoczyna się od krótkiego wstępu o autorce oraz informacji o produktach, które są niezbędne przy przygotowywaniu dań kuchni karkonoskiej. Podczas wielu spotkań w czeskich Karkonoszach zapamiętałem jedną, ważną rzecz. Kuchnia tego regionu nie była bogata, bo ziemia w górach nie sprzyja uprawom. Jest to kuchnia wykorzystująca mocno lokalne produkty i ich sezonowość.

Wśród produktów niezbędnych w kuchni karkonoskiej autorka wymienia:

  • ziemniaki
  • kapustę
  • mąkę żytnią
  • mąkę pszenną
  • jajka
  • sezonowe owoce (jabłka, gruszki, śliwki)
  • grzyby
  • jagody
  • słoninę
  • orzechy
  • mleko
  • śmietanę
  • masło
  • czosnek
  • cebulę
  • miód

Moim ulubionym karkonoskim daniem jest Kyselo. Jest to rewelacyjna zupa na zakwasie wzbogacona jajkiem i grzybami. Obok Kulajdy i czosnkowej to jedna z moich ulubionych czeskich zup.

Warto zajrzeć?

Książka porusza się w obszarze kuchni karkonoskiej, która jest bardzo oryginalną i ciekawą . Sama publikacja wydana jest bardzo estetycznie. Dania pokazane są w ładny sposób i w większości zachęcają do przygotowania (niektórych mogą skwarki nie przekonać, pomimo tego, że są ładne ;)). Jeżeli ciekawią Was przepisy kuchni karkonoskiej to zainteresujcie się tym tytułem.