Nie ma co ukrywać, wybitnymi cukiernikami to my nie jesteśmy, ale czasem człowiek ma ochotę na coś słodkiego i czasem też zdarza się, że woli sam to przygotować, niż kupić. Szczególnie jeżeli właśnie niedawno zamknęli mu ulubioną cukiernię, która działała chyba co najmniej od 30 lat… 🙁 Korzystając z sezonu postanowiliśmy zrobić ciasto z rabarbarem!

Jak już przyjdzie ta chwila na coś słodkiego, to człowiek nie chce czekać. Chce coś zjeść jak najszybciej, więc, co za tym idzie, przygotowanie też musi być szybkie, ekspresowe!

Dzięki mamie Kuby poznaliśmy super przepis na pyszne ciasto i często z niego korzystamy 😀 Jest ono mało problemowe dlatego, że nie musimy nic ważyć ani specjalnie odmierzać. Potrzebny nam tylko 180-gramowy kubeczek jogurtu i dzięki niemu odmierzymy pozostałe składniki 🙂

A że sezon na rabarbar w pełni, to będzie dziś wersja z rabarbarem. Możecie wykorzystać także inne owoce sezonowe.

Składniki:

Ciasto:

  • 180 g jogurtu naturalnego (kubeczek po tym jogurcie będzie naszą miarką przy kolejnych składnikach!)
  • 3 kubeczki mąki pszennej
  • 1 kubeczek cukru
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
  • cynamon (opcjonalnie)
  • 0,5 kg rabarbaru

Kruszonka:

  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki maki
  • 2 łyżki cukru

Do miski dodajemy po kolei wszystkie składniki i mieszamy. Mąkę mieszamy najpierw z proszkiem do pieczenia. Ważne jest, żeby nie mieszać wszystkiego za bardzo, najlepiej łyżką i tylko do połączenia składników. Ciasto będzie gęste. Użyliśmy blachy o wymiarach 20×30 cm.

Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Jak nie musimy, to nie obieramy – piękny czerwony rabarbar będzie rewelacyjnie wyglądał na cieście 🙂 posypujemy go kruszonką, która powstanie, jak połączymy wszystkie wymienione składniki (mąka+cukier+masło). My ugniatamy to widelcem albo palcami.

Ciasto wkładamy do już nagrzanego piekarnika – góra-dół, 180 stopni C.

Pieczemy godzinę, ale oczywiście każdy piekarnik jest nieco inny, więc zaglądajcie, czy ciasto Wam się nie przypieka za bardzo 🙂

No i gotowe! Ciasto z rabarbarem można posypać cynamonem, bo według nas świetnie komponuje się z nim komponuje 🙂

Smacznego!!! 🙂