Udostępnij
Jest jedna rzecz, która tradycyjnie kojarzy się z niedzielnym obiadem – rosół. Dobry rosół potrafi być szczytem kulinarnej fantazji i lekarstwem na wiele trosk. Dzisiaj jednak nie o zupie, a o elemencie, który nadawał jej efektu końcowego – makaronie. Przed Wami makaron z czosnkiem niedźwiedzim.
Oprócz wspomnianego już rosołu to właśnie domowy makaron był tym co zapamiętałem. Dawno nie jadłem domowego makaronu, a nie robiłem jeszcze dłużej. O kształtach makaronu, pisałem już kiedyś we wpisie. Dzisiaj jednak o trochę innym,
Patrzyliście kiedyś na skład makaronów kupowanych w sklepie? najczęściej jest to pszenica durum i woda. W domowych warunkach też kiedyś takich spróbuję, ale tym razem dodałem do przepisu jajek.
W związku z tym, że pod choinką znalazłem maszynkę, która ułatwia robienie makaronu to postanowiłem ją przetestować. Wybór padł na klasyczne wstążki, ale do ciasta dodałem czosnek niedźwiedzi.
Ciasto składało się z :
- 350 g mąki
- 3 jajka
- 3 łyżeczki oliwy
- sól
- łyżka mleka
- czosnek niedźwiedzi (suszony)
Ciasto trzeba dobrze zagnieść co nie jest łatwe. To, jaki kształt z niego zrobicie zależy już tylko od was. Może to być makaron cienki, gruby, spaghetti lub lasagne.Makaron z czosnkiem niedźwiedzim doskonale nadaje się zarówno do dań z sosem jak i zup. Spodziewajcie się większej ilości wpisów makaronowych w tym roku :)