Mam swoje ulubione pizzerie, ale czasem najdzie mnie ochota na spróbowanie czegoś nowego! Tym razem zdarzyło się to w Bydgoszczy, gdzie tuż obok naszego tymczasowego mieszkania znaleźliśmy Pizza i gitara di Roberto Bussani – lokal, który jak się okazało był wielokrotnie lokalnie nagradzany w swojej kategorii.

Postanowiliśmy spędzić ten miły bydgoski wieczór nad rzeką Brdą jedząc pizze i popijając Aperol!

Lokalizacja

Pizza i gitara to lokal znajdujący się przy ul. Stary Port 9 w Bydgoszczy. Ogródek restauracyjny znajduje się kilka metrów od płynącej przez miasto rzeki Brdy. Możemy z niego obejrzeć znajdującą się obok zabytkową pocztę, rzeźbę “Przechodzący przez rzekę” oraz most Jerzego Sulimy-Kamińskiego.

Tuż obok lokalu znajduje się sporo miejsc parkingowych, ale do 17.00 obowiązuje strefa płatnego parkowania. Sam lokal czynny jest codziennie od 11.30 do 21.00.

Co w ofercie?

Pizza i gitara di Roberto Bussani to włoska trattoria mająca w swojej ofercie włoskie dania i produkty. W karcie znajdziecie m.in. zupy, dania, owoce morza i oczywiście pizzę. Jeżeli macie ochotę na włoskie delikatesy to lokal również posiada w ofercie spory ich asortyment.

Co spróbowaliśmy?

  • Pizza Margherita (Sos pomidorowy, mozzarella, bazylia) – 23 zł
  • Pizza Parmigiana (Sos pomidorowy, mozzarella, bakłażan, potarty parmezan D.O.P) – 28 zł
  • Calzone Picante (sos pomidorowy, mozzarella, gorgonzola D.O.P., pikantne włoskie salami ‘Ventricina’, czerwona cebula) – 31 zł

Jak wrażenia?

Na pizze czekaliśmy chwilę, ale nie był to długi czas. Miłym akcentem, który znamy z restauracji we Włoszech były podane w ramach czekadełka grissini i oliwki. Pierwsze na stole pojawiły się napoje – kawa, woda z cytrusami oraz Aperol Spritz.

Pizze mają standardowy rozmiar 32 centymetrów. Zjedzenie całej dla mnie nie stanowiło problemu, ale dla nas było to połączenie obiadu z kolacją, więc głód był spory. Pizze, które otrzymaliśmy były smaczne. Cienkie ciasto, puszyste brzegi i dobrej jakości składniki łączyły się w fajną całość. Osobiście uważam, że w Parmigianie bakłażan był nieco za suchy, ale za to pełen smaku (dobrym rozwiązaniem jest to, którego używa kielecka Monte di Procida – krojenie bakłażana w plastry wzdłuż i grillowanie ich). Do dyspozycji gości są smakowe oliwy. Brzegi pizzy z czosnkową oliwą komponowały się idealnie i finalnie na naszych talerzach nie zostało nic!

Pizza i gitara – warto?

Wizytę w Pizza i gitara oceniam bardzo dobrze! Ogarnięta obsługa, smaczne dania i fajna lokalizacja sprawiają, że miejsce to jest warte polecenia podczas wizyty w Bydgoszczy! Z tego, co udało mi się dowiedzieć to właściciel lokalu zamieszkał w Polsce z żoną i zdecydował się poświęcić gastronomii, której tajniki poznawał jeszcze we Włoszech, przed otwarciem biznesu w Bydgoszczy. Ja wyszedłem bardzo zadowolony, ale nie zapchany, a z pizzą to bywa i tak 🙂