Sezon na szparagi w pełni. W tym roku na rynku pojawiło się ich sporo. Pisałem już o burgerach i pizzy z ich użyciem. W kuchni pojawiła się zupa ze szparagów i karczochów. Po kilku próbach i błędach osiągnąłem satysfakcjonujący efekt końcowy.

Do zrobienia zupy wykorzystałem:

  • 0,5 kg białych szparagów
  • 1 karczoch
  • bulion warzywny
  • pół cebuli
  • sok z połowy cytryny
  • 4 liście kafiru
  • 4 cm imbiru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sezam
  • chilli
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • tabasco

Zupę wymyślałem podczas robienia. Na początku dokładnie obieramy szparagi i kroimy na kawałki. Jeżeli nie obierzecie to w zupie będzie sporo włókien, którym nawet blender nie da rady. Obieramy karczocha. Wcześnie przygotowujemy bulion warzywny. Ja robię go z suszonych warzyw. Dodajemy do bulionu karczochy i szparagi. Kroimy na plasterki cebulę i dodajemy do garnka. Gotujemy kilka minut i dodajemy imbir, chilli i liście kafiru. Gotujemy dalej (w sumie około 20-30 minut). Blendujemy zawartość garnka. Następnie dodajemy resztę składników i blendujemy dalej. Ja podałem posypane chilli i sezamem.

Efekt był zadowalający. Zupa w wersji mniej ostrej jest jak dla mnie za “płaska”. Przyprawy nadają jej charakteru. W smaku wyróżnia się smak chilli i imbiru, lekki kwaśny smak cytryny i charakterystyczny smak szparagów. Nie mogę przekonać się do szparagów i chyba najlepszą dla mnie opcją na ich przygotowanie będzie pieczenie w szynce albo dodanie do pizzy.

Zupa ze szparagów i karczochów to dobry wybór! 🙂

 zupa szparagowo-karczochowa zupa szparagowo-karczochowa zupa szparagowo-karczochowa zupa szparagowo-karczochowa zupa szparagowo-karczochowa