Kuchnia Meksyku może kojarzyć się z wieloma rzeczami, Są tortille, papryka i właśnie kukurydza. Zupa z niej jest jedną z moich ulubionych zup, w której przeplatają się słodkie i ostre smaki. Dzisiaj polecam moją wersję tego sycącego przysmaku – Krem z kukurydzy.

Jeżeli podejdziemy do tego restauracyjnie to była by to zupa krem z kukurydzy z oliwą chilli, nutą balsamiczną i malinową oraz czipsem serowym. Do rzeczy 🙂

Do zrobienia zupy potrzebujecie:

-półtora litra wody

-2 łyżki suszonych warzyw

-2 puszki kukurydzy

-1 kolba kukurydzy (jeżeli nie macie dołóżcie jeszcze jedną puszkę)

-2 ziemniaki

-4 nieduże marchewki (ja użyłem żółtych, ale pomarańczowe-klasyczne też będą w porządku)

-Tabasco

-chilli w proszku

-łyżka kurkumy

-łyżka papryki słodkiej w proszku

-kawałek imbiru

-kilka liści bazylii

-sól

-pieprz

-łyżka masła

-do smaku możecie użyć oliwy aromatyzowanej chilli, glazury balsamicznej i sera żółtego

Zaczynamy od obrania warzy i pokrojenia ich w drobną kostkę. Następnie do wody dodajemy suszone warzywa i gotujemy chwilę, aby powstał wywar. Do wywaru dodajemy pozostałe warzywa (marchewkę, kukurydzę, ziemniaki). Dodajemy łyżkę masła. Po kilkunastu minutach gotowania na wolnym ogniu, gdy zwłaszcza ziemniaki będą już miękki dodajemy pozostałe przyprawy: Tabasco, chilli, kurkumę i paprykę ostrą. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy całość. Pamiętajcie, że niektóre blendery nie radą sobie z blendowaniem dań, które są gorące – podobno bardzo tępi to ostrza.

Do gotowego kremu możecie dodać śmietanę. Do dekoracji, ale i smaku ja użyłem oliwy aromatyzowanej chilli, kilku kropel glazury balsamicznej malinowej. Na wierzchu posypałem sproszkowanym habanero z własnej doniczki. Chyba każdy lubi ser, więc grzanka z żółtego sera na środku pasuje również idealnie. Krem z kukurydzy możecie zajadać również z grzankami z chleba, kawałkami tortilli lub innymi chrupkimi dodatkami.

Podane proporcje starczają na 8-10 niewielkich porcji.

DSC_3794-01

Komentarze