Udostępnij
Znudziły Wam się codzienne smaki? Przeglądając przepisy znalazłem ostatnio pomysł na ciastka czekoladowo-bekonowe. Lubię poznawać nowe smaki, więc ciasta zostały dodane do listy rzeczy do spróbowania. Korzystając z czwartkowego wieczoru postanowiłem je przygotować. Wbrew pozorom smaki komponują się nieźle.
Składniki potrzebne do przygotowania:
Karmelizowany bekon:
- 8 cienkich plastrów bekonu
- 1/2 szklanki brązowego cukru
Ciastka:
- 2 1/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki rozpuszczonego masła (mniej niż kostka)
- 1/2 szklanki białego cukru
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego (można dać zamiast tego środek z jednej wanilii)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 szklanka „lentilków”
Przepis składa się z dwóch etapów. Zrobienie całości zajmuje około godzinę. Pierwszą częścią jest przygotowanie karmelizowanego bekonu. Aby to zrobić kroimy go w plastry i układamy na blaszce do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie zasypujemy brązowym cukrem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut (aż będzie chrupki) pamiętając, że po upływie połowy czasu trzeba go przewrócić. Po wystygnięciu kroimy w małe kawałki.
Zaczynamy robić ciastka. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 C. W misce mieszamy mąkę i sodę. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem (brązowym i białym). Mieszanka powinna być lekko puszysta (jeżeli nie będzie, to ciastka wyjdą twarde). Dodajemy mąkę z sodą i wszystko mieszamy. Później dodajemy bekon i cukierki. Znowu mieszamy. Robimy z ciasta kulki które w ręce spłaszczamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 12-15 minut (aż brzegi ciastek zrobią się lekko brązowe).
Ja już wiem, że za krótko ucierałem masło z cukrem, bo moje ciastka nie należą do najmiększych. Mimo to smak jest ciekawy i zachęcający do jedzenia :)