Smaków babeczek jest wiele, podobnie z dodatkami, których można użyć do ich stworzenia. Dzisiaj wypieki nietypowe bo ich głównym dodatkiem jest roślina, na którą nie zwracamy uwagi. Przed Wami babeczki pokrzywowe!

Jak mogliście zauważyć lubię eksperymentować z nowymi smakami, a używanie roślin, które są przez wielu zapomniane sprawia mi sporo przyjemności. Kiedy w mojej domowej biblioteczce pojawiła się książka “Dzikie Smaki” autorstwa Kaji Nowakowskiej i Małgorzata Ruszkowskiej wiedziałem, że szybko jakiś przepis przetestuję. Sama książka wydana jest przez Wydawnictwo Pascal i zawiera kilkadziesiąt przepisów podzielonych ze względu na rodzaj użytego w nich surowca. Oprócz przepisów znajdziecie w niej także kalendarz zbioru grzybów i roślin, ich opisy oraz porady związane z samym zbiorem. Wróćmy jednak do babeczek.

Do ich zrobienia potrzebujecie:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml mleka (2%)
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżecka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki młodych liści pokrzywy
  • 1 jajko
  • 150 g sera feta
  • (liście pokrzywy do dekoracji)

Blendujemy ze sobą pokrzywy, jajko, masło i mleko. Osobno przesiewamy mąkę sodę i proszek do pieczenia. Następnie łączymy mokre i suche składniki mieszając je delikatnie ze sobą. Ser feta kroimy w kostkę. Do foremek nakładamy łyżkę masy, kilka kostek sera feta i przykrywamy znowu naszą masą. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Obserwujemy czy babeczki już wyrosły i się zarumieniły. Ja do babeczek (do ciasta) dodałem odrobinę soli i grubo zmielonego pieprzu.

Pokrzywa zawiera  wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych. Oprócz tego babeczki pokrzywowe są smaczne i są niezłym sposobem na zaskoczenie swoich gości! 🙂 Smacznego! 🙂

Książkę Dzikie Smaki możecie kupić tutaj.

babeczki pokrzywowebabeczki pokrzywowe babeczki pokrzywowe