Tym postem w pełni upublicznię moją część menu z “Restaurant Day” w “Renamencie“. Przepisy na arabską zupę i chlebki pita już są na stronie. Brakowało jeszcze deseru. Przed wami przepis na stosunkowo proste ciasto czekoladowe. Nie wymaga ono wielkich umiejętności kulinarnych, a jego przygotowanie trwa niecałą godzinę.

czekoaciasto

Czego będziecie potrzebować?

  • 125 g masła
  • 125 g czekolady 70% (65% też nie zrobi większej różnicy)
  • 125 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich

 czekoaciasto czekoaciasto

Czekoladę roztapiamy z masłem stale mieszając. Po uzyskaniu kremowej masy odstawiamy do ostudzenia. Do chłodnej masy dodajemy cukier i sól. W międzyczasie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ostudzonej czekoladowej masy dodajemy dwa jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę i dla odmiany znowu mieszamy. To już prawie wszystko. Dosypujemy orzechy i wylewamy do nasmarowanej masłem lub wyłożonej papierem formy. Ciasto po wylaniu nie powinno być wyższe niż ok. 3 centymetry (kwadratowa forma o boku ok. 25 cm). Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ciasto pieczemy około 25 minut. Po zakończeniu pieczenia nie sprawdzajcie wilgotności patyczkiem. Ciasto z założenia w środku ma pozostać wilgotne. Powinno ono odstać około 20 minut i “odpocząć”. Czekoladowi ekstremiści mogą polać ciasto polewą czekoladową. Ostrzegam jednak, że samo ciasto jest już mocno czekoladowe 🙂

czekoaciasto