Chyba każdy wie jak smakuje pasztet. Jest to idealne danie na wykorzystanie mięsa, które zostało nam np. z rosołu. Coraz popularniejsze stają się jednak pasztety warzywne. Dzisiaj przed wami wersja wegetariańska tego dania – pasztet z marchewki.

Do tej pory oprócz wersji mięsnej robiłem często pasztet z cukinii (przepis znajdziecie tutaj).

Do zrobienia pasztetu potrzebujecie:

  • 1 kg marchewki
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • 3 jajka
  • 2 nieduże cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • posiekana natkę pietruszki lub koperku – w zależności od tego co bardziej lubicie
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka wędzona
  • olej

Pasztet z marchewki

Marchew trzeba obrać, umyć i piec w piekarniku w woreczku do pieczenia, albo w zamkniętym naczyniu – tak, żeby nie wyschła, godzina w 160 stopniach C. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oleju. Po wystudzeniu marchewek i cebuli z czosnkiem blendujemy je dokładnie dodając pozostałe składniki. Im bardziej zmiksujecie tym pasztet będzie gładszy. Jeżeli lubicie większe kawałki warzyw to blendujcie chwilę krócej. Wszystko zależy od Waszych preferencji jeżeli chodzi o konsystencję.

Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej całą masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. godzinę. Kroimy po wystudzeniu. W zależności od tego jakiej marchewki użylićie, moze się zdarzyć, że pasztet będzie nieco słodki. Nie przeszkadza to w jedzeniu a odrobina chrzanu na pewno mu pomoże 🙂

Nadaje się on dobrze na kanapki, ale i do obiadu też sprawdzi się dobrze! Nic nie zastąpi dobrego mięsnego pasztetu w wykonaniu babci, ale i ten pasztet z marchewki jest ciekawy w smaku. Jest on także dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw.

Jeżeli szukacie pomysłów na inne “pasztety” to moze zaciekaw Was ten z cukini? 🙂

Pasztet z marchewki