Udostępnij
Lubicie ryż? Dzisiaj polecam coś z kuchni włoskiej – risotto. Składniki, również kojarzą się z tym krajem. Obok krewetek i pomidorów zaznaczają się także smak sera Grana Padano i białego wina. Nie jest łatwo zrobić dobre risotto, ale wierzę, że dacie radę. Przed Wami pomidorowe risotto z krewetkami.
Do zrobienia potrzebujecie:
- ryż do risotto
- pół cebuli
- bulion warzywny (szklanka) – można też użyć drobiowego
- wino białe (szklanka)
- pomidory z puszki (w kostce, bez skórki)
- czosnek (2 ząbki)
- krewetki (200 g)
- ser Grana Padano (szklanka startego)
- sól
- pieprz
- chilli
- masło (1/4 kostki)
- oliwa
Zaczynamy od posiekania cebulki. Na patelni (lub w garnku) rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę i czosnek oraz po chwili ryż, który powinien się zeszklić. Dodajemy wino i stale mieszając czekamy aż odparuje. Po odparowaniu dodajemy bulion i czekamy ponownie. Następnie dodajemy pomidory. Ponownie czekamy, aż się lekko rozpadną. Nie przerywamy mieszania. Dodajemy krewetki. Po kilku minutach sprawdzamy, czy ryż jest już miękki. Jeżeli tak, to dodajemy masło i pół szklanki startego sera (ja użyłem Grana Padano, ale parmezan też się nada). Doprawiamy do smaku. Nakładamy do miseczek i posypujemy pozostałym startym serem. Pomidorowe risotto z krewetkami gotowe! :)
Przygotowanie trwa około 30 minut. Pamiętajcie o częstym mieszaniu, aby nie dopuścić do przypalenia się potrawy.