Udostępnij
Jedni bób uwielbiają, a inni szczerze nienawidzą. Ja należę do tej pierwszej grupy więc dzisiaj czeka na Was przepis na risotto z bobem i kurczakiem.
Świeży bób jest produktem sezonowym, którego występowanie przypada na miesiące wakacyjne. Teoretycznie przez cały rok możemy kupić mrożony, ale ten letni ma najwiecej charakteru.
Risotto z bobem – składniki
- -szklanka ryżu do risotto
- -pół szklanki wina białego wytrawnego
- -pół litra bulionu warzywnego
- -2 piersi z kurczaka
- -3/4 kg bobu (przed obraniem)
- -mała cebula
- -3 ząbki czosnku
- -tymianek
- -ser grana padano (lub inny twardy)
- -100 g masła
- -sól
- -pieprz
Risotto z bobem – przepis
Zanim zaczniecie przygotowywać ryż ugotujcie bób, a po jego ostygnięciu obierzcie go ze skórek. Pilnujcie, aby bób był aldente. Będzie łatwiejszy w obieraniu, a pod koniec przygotowywania dojdzie jeszcze z ryżem. Wcześniej należy przygotować także kurczaka. Filet kroimy w kostkę, doprawiamy ziołami i smażymy.
Na patelni do masła (łyżka) dodajemy czosnku i posiekanej cebulki. Po 2-3 minutach dodajemy ryż. Czekamy kolejne 2 minuty i dolewamy wino. Czekamy, aż ryż je wypije. Jak już to robi dodajemy bulion warzywny. Nie wlewajcie go na raz. Podzielcie go na kilka części i wlewajcie stopniowo czekając, aż ryż go wypije. Pod koniec dodajcie także masło.
Przed ostatnią porcją bulionu dodajemy przesmażonego kurczaka i bób. Dodajemy kolejną porcje bulionu. Gdy ryż będzie już miękki dodajemy ser. Mieszamy delikatnie i nakładamy na talerze. Risotto ozdobić można świeżym tymiankiem lub zieloną cebulką, która nada daniu trochę ostrości.
Jeżeli lubicie możecie dodać na wierzch przed podaniem także odrobinę pokruszonych płatków chilli. Risotto z bobem i kurczakiem to ciekawy sposób na wykorzystanie bobu i doskonały pomysł na smaczny, sezonowy obiad!
Smacznego! :)