Patrząc na ilość jabłek na moim drzewku na działce to zapowiada się udany sezon jeżeli chodzi o owoce. Trzeba coś z nich zrobić, a szarlotka z orzechową kruszonką to idealne rozwiązanie tego problemu. Do dzieła!

Na działce mam jabłonkę dość starą i nie potrafię powiedzieć jaki to gatunek. Obstawiam na jabłka charłamowskie. Dojrzewają wcześniej w smaku są lekko kwaskowe. Do szarlotki nadają się idealnie.

Do zrobienia szarlotki potrzebujecie:

  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego + 1 łyżka
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 220 g mąki tortowej
  • 1 kg jabłek (obranych i pokrojonych w kostkę)
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • (przyprawa korzenna – do piernika)

Zaczynamy od zrobienia spodu do ciasta. Mieszamy ze sobą 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 1 jajko i przesiane 150 g mąki oraz 100 g cukru pudru. Zagniatamy i wkładamy do lodówki do ochłodzenia. W międzyczasie robimy kruszonkę. Drugie 100 g masła łączymy ze 100 g cukru, zmielonymi orzechami i 170 g mąki. Zagniatamy i wkładamy do lodówki. Połóżcie osobno, żeby Wam się nie pomyliło 🙂

Teraz czas na jabłka. Te, których ja użyłem są kwaskowe i niewielkie. Obieramy jabłka ze skórki i kroimy w kostkę usuwając gniazda nasienne. Przesmażamy jabłka dodając łyżkę cukru i przyprawy. Jeżeli Wasze jabłka są słodkie mozecie z cukru zrezygnować. W zależności od gatunku, niektóre z nich zachowają kształt, a inne rozpadną się. Do masy jabłkowej dodajemy jedno ubite białko, żeby masa była nieco bardziej spójna.

Po godzinie rozwałkowujemy ciasto i wkładamy je do formy. Nasza tortownica miała 25 cm średnicy. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Pamiętajcie o nadziurkowaniu ciasta żeby spód był równy. Po wyjęciu ciasta czekamy chwilę, dodajemy jabłka i kruszonkę. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.

Po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia. Najlepiej smakuje na ciepło, ale ciężko będzie Wam ukroić. Po ostygnięciu krojenie będzie zdecydowanie łatwiejsze 🙂

Smacznego! 🙂
Szarlotka z orzechową kruszonką
Szarlotka z orzechową kruszonką