Udostępnij
Czasem trzeba poeksperymentować. Często do zabaw w kuchni inspiruje zawartość lodówki. Tak powstał przepis na dzisiejsze danie. Jest pełne smaku i słoneczne w kolorze. Ciekawe połączenia gwarantują coś nowego dla podniebienia.
Nie jest to klasyczne risotto. Zarówno sposób przygotowania jak i składniki trochę odbiegają, ale efekt ciekawy.
Do zrobienia go potrzebujecie:
- ryż do risotto (mniejszy, okrągły)
- pół kilograma mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka)
- pół litra soku pomidorowego
- 2 marchewki
- pomidor
- 5 moreli
- 5 śliwek
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- zielona pietruszka
- oliwa
- tabasco
- sól
- pieprz
Zaczynamy od wlania do garnka oliwy i przysmażenia na niej cebuli i czosnku. Następnie dodajemy mięso mielone intensywnie mieszając aby nie stworzyły się większe grudki. Dzięki mieszaniu później będzie łatwiej ;) Następnie dodajemy odrobinę soli, pieprzu i tabasco (ja użyłem czosnkowego). Kroimy marchewkę w słupki (jeżeli mała to plasterki i na pół), pomidora kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Dodajemy do mięsa, które dusi się na małym ogniu. Dodajemy do garnka ryż i dolewamy sok pomidorowy. Mieszamy regularnie. Jeżeli ryż wypije już sok, a nie będzie gotowy możecie dodać szklankę wody. Kilka minut przed końcem dodajemy pokrojone w cienkie plasterki śliwki i morele. Na koniec dodajemy odrobinę zielonej pietruszki.
Pamiętajcie, żeby intensywnie i regularnie mieszać bo niestety tego typu dania, zwłaszcza na dnie lubią się przypalić.
Ogólnie risotto ma smak pomidorów z akcentami słodyczy owoców i wyraźnym smakiem mięsa.