Każdy smak, gdy jemy go za często prędzej czy później nam zbrzydnie. Dlatego staram się regularnie próbować nowych połączeń. Tym razem w kuchni pojawiły się małże (mule) z makaronem spaghetti. Połączenie wyszło smacznie, a przygotowanie zajęło bardzo mało czasu. Spaghetti z małżami to ciekawa propozycja na obiad.

Do wykonania spaghetti z małżami potrzebujecie (porcja na 4 osoby):

  • makaron spaghetti
  • 1 kg muli w skorupkach
  • szklanka białego wina
  • 1/3 kopru włoskiego
  • pół małej cebuli
  • 1 dymkę (zielona i biała część)
  • mały pomidor
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • sok z połowy cytryny
  • parmezan

Zaczynamy od opłukania małży w zimnej wodzie. W międzyczasie nastawiamy makaron. Kroimy na drobne kawałki składniki (cebula, seler, koper) i podsmażamy. Dolewamy wino i dodajemy małże. Doprawiamy i przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach, gdy małże się otworzą dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i dymkę. Odcedzamy makaron i łączymy z resztą. Delikatnie mieszamy. Nakładamy do miski. posypujemy kilkoma wiórkami parmezanu i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Mi na wierzchu pasował też grubo zmielony pieprz.

Pamiętajcie, że małże, które po ugotowaniu się nie otworzą najlepiej wyrzucić bo najprawdopodobniej są zepsute.

Smacznego 🙂

spaghetti małżespaghetti małże
spaghetti małże spaghetti małże