Udostępnij
Różne tarty jadłem w życiu. Były owocowe, a były i warzywne. Jednym z moicgh faworytów jest jednak właśnie ta. Słodka i kwaśna w jednym z nutą czekolady. Tarta limonkowa, bo o niej mowa to mistrzostwo świata i dla jej smaku można na chwilę zapomnieć o diecie!
Ciasta bywają różne. Jedne potrafią być mdłe, a inne w smaku są nijakie. Tarta limonkowa, na którą przepis za chwilę Wam przedstawię jest dla mnie idealny. Inspiracją była tarta z książki Nigelli Lawson, delikatnie zmodyfikowana na przestrzeni lat!
W swoich przepisać Nigella często zwraca uwagę na to, jak ważna jest odpowiednia temperatura składników przepisu. W tym wypadku wszystko, poza mlekiem i śmietaną, powinno mieć temperaturę pokojową. Śmietana i mleko powinny być bardzo dobrze schłodzone.
Do zrobienia tarty potrzebujecie:
- 300 g herbatników
- 100 g masła
- puszka skondensowanego słodzonego mleka
- 4 limonki
- 300 ml śmietany 30%
- 1 łyżka kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
Spód do tarty
Czekoladę ścieramy na tarce (uwaga – do spodu tarty wykorzystujemy tylko połowę czekolady; reszta potrzebna będzie do ozdobienia wierzchu ciasta). Herbatniki (my użyliśmy pełnoziarnistych, ale mogą być też zwykłe) miksujemy z masłem, kakao i połową startej czekolady. Powstałą masą wykładamy dokładnie spód foremki i wkładamy do lodówki.
Masa
Limonki dokładnie myjemy, wyparzamy i ścieramy skórkę na drobnej tarce (skórkę wkładamy do pudełeczka i chowamy do lodówki – posłuży ona do posypania ciasta, ale robimy to dopiero tuż przed podaniem). Dokładnie wyciskamy sok ze wszystkich limonek. Do miski wlewamy mleko skondensowane, dolewamy cały sok z limonki i delikatnie mieszamy. Zaczynamy ubijać masę i dolewamy do niej całą śmietanę. Ubijamy aż krem stanie się sztywny i gęsty
Ciasto
Wyjmujemy z lodówki spód tarty. Wylewamy na niego masę, wyrównujemy i posypujemy resztą startej czekolady
Przykrywamy ciasto folia i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc. Przed podaniem posypujemy skórka z limonki.
Nie będę pisał, że ciasto jest rewelacyjne, bo po prostu takie jest. Jeżeli chcecie zaskoczyć znajomych to jest to propozycja dla Was. Nie wymaga pieczenia, a przygotowanie jest stosunkowo proste. Efekt natomiast jest na najwyższym poziomie!