Lubię gazetki promocyjne sklepów jeżeli są w nich przepisy. Oprócz ciekawostek cenowych można znaleźć tam również ciekawostki smakowe. Tak też podczas zakupów w Lidlu natrafiłem na przepis na babeczki z cukinii i tuńczyka. Żal było nie wypróbować. Od myśli do realizacji proces przebiegł bardzo szybko. Przepis lekko zmodyfikowałem, ale ciekawe połączenie smakowe zostały.

Przygotowywaliśmy porcję podwójną, z której wyszło nam 18 babeczek. Jak chcecie spróbować z mniejszą liczbą, podzielcie sobie ilość wszystkich składników na dwa 😉

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 8 jajek
  • 200 g twardego sera (my użyliśmy Grana Padano)
  • 150 ml mleka
  • puszka tuńczyka
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 duża cukinia, bez środka
  • 2 małe cebule ( lub jedna duża)
  • mały pęczek koperku
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie jest dość proste, bo polega właściwie na wymieszaniu wszystkich składników. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajka i mieszamy. Dodajemy pokrojoną drobno cukinię, cebulę, szczypiorek i koperek, wlewamy mleko i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wlewamy 2 łyżki oliwy i dosypujemy starty na drobnej tarce ser. Dokładnie wszystko mieszamy.

Foremki do babeczek smarujemy oliwą lub masłem i wlewamy do nich część przygotowanej masy, następnie kładziemy na niej łyżeczkę tuńczyka z puszki i przykrywamy kolejną częścią masy.

Przed włożeniem babeczek do piekarnika możemy posypać je jeszcze serem. Pieczemy wszystko 20 minut w temperaturze 220 stopni C. Smacznego 🙂

Babeczki z tuńczykiem i cukinią Babeczki z tuńczykiem i cukinią Babeczki z tuńczykiem i cukinią Babeczki z tuńczykiem i cukinią Babeczki z tuńczykiem i cukinią