Korzystając z długiego weekendu podjąłem wyzwanie zrobienia drożdżówki. Po pierwszej nie do końca udanej próbie przyszedł czas na drugą. Patrząc wstecz mogę uznać ją za wyjątkowo udaną. Idealna na ciepło, ale na drugi dzień też smaczna.

Składniki

  • 200 ml mleka (nie zimne – letnie)
  • 40 g drożdży
  • 500 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • sól (szczypta)

Przepis na drożdżówkę

Zaczynamy od wymieszania drożdży z letnim mlekiem. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i jajko. Dodajemy mleko z drożdżami i masło w małych kawałkach. Wyrabiamy ręcznie ok. 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość 2-3 razy. Ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na pół. Rozciągamy na dwa wałki o długości ok. 80 cm i zaplatamy. Zaplecione ciasto odkładamy jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mieszamy jedno jajko i smarujemy nim wierzch ciasta. Posypujemy lekko cukrem brązowym. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni C i pieczemy ok. 20 minut. Jeżeli ciasto uzyska wcześniej brązowy kolor można je wyjąć lub przykryć folią aluminiową.

Całość przygotowania trwa ok. 1 godzinę i 20 minut. Pierwsze podejście było bardzo udane. Dla urozmaicenia możecie do środka nałożyć marmolady albo skórki pomarańczowej. Ja lubię samą, jeszcze ciepłą z masłem.

Drożdżówka gotowa!

ciasto drożdżowe
ciasto drożdżowe
ciasto drożdżowe
ciasto drożdżowe
ciasto drożdżowe