Nie wiem jak Wy, ale ja lubię sadzić i hodować egzotyczne rośliny w moim domu. Na parapetach miejsce się kończy, ale tropikalna roślina oprócz tego, że fajnie wygląda, czasem zdarzy się, że zaowocuje, to jeszcze może okazać się doskonałym prezentem. Dzisiaj mam dla Was instrukcję, jak wyhodować własne mango w domu.

Udało mi się to dopiero za 4. razem, ale Wy możecie nauczyć się na moich błędach i jeśli wszystko dobrze pójdzie to myślę, że pierwsza próba może od razu okazać się sukcesem!

Przygotowanie

Zacznijmy od wybrania dojrzałego owocu mango w sklepie. Możecie je oczywiście spokojnie zjeść i pozostawić pestkę, która jest w środku. Za pierwszym i drugim razem tę pestkę po prostu wkładałem po umyciu do ziemi, ale nie przyniosło to żadnego skutku. Okazało się, że jest na to inny sposób.

Pestka, która Wam zostanie po zjedzeniu skrywa w środku nasiono. Otwórzcie ją delikatnie nożem, ale uważajcie, żeby nie wbić go za mocno do środka. Po wyciągnięciu nasiona, owińcie je w ręcznik papierowy i zwilżcie go wodą. Takie zawiniątko włóżcie do torebki strunowej, zamknijcie i odłóżcie w ciemne i ciepłe miejsce na 1-2 tygodnie.

Po pierwszym tygodniu sprawdźcie postępy, jeżeli nie widać jeszcze pędu, a nasiono wyschło, możecie zwilżyć ręcznik ponownie, zapakować i odczekać kolejny tydzień. My wyjęliśmy nasze mango po 2 tygodniach i wsadziliśmy do ziemi.

W doniczce musi ono kilka dni poleżeć, ale po około tygodniu roślina powinna wykiełkować już z gleby.

Warunki

Drzewa mango rosną w naturze nawet do kilkudziesięciu metrów i mają ogromne rozłożyste korony. Są one wiatropylne, więc jeżeli uda Wam się wyhodować kwiaty, to jest także nadzieja na owoce. Roślina w swoim środowisku naturalnym kwitnie najczęściej raz do roku. Niestety w większości przypadków owocują rośliny już dojrzałe, wiec jeżeli planujecie rozwój Waszej rośliny w doniczce, to na owoce szansa jest niewielka.

Mango lubi ciepło, więc najlepiej sadzenie rozpocząć na wiosnę, aby pierwsze miesiące życia roślina miała naturalne ciepło. Potrzebuje ona też dużo słońc i, wilgoci. W zimie musicie o nią zadbać mocniej ponieważ suche powietrze w domu i mała ilość słońca może dać się roślinie we znaki. Najlepiej aby dostała najlepsze miejsce, na słonecznym parapecie.

Mango

Mango, które kupujemy w sklepach to owoc wiecznie zielonego drzewa (Magnifera indica). Ogólnie mango to gatunek roślin obejmujących około 45 przedstawicieli. Najbardziej znane i cenione jest jednak wspomniane Magnifera indica czyli Mango indyjskie. Jak łatwo się domyślić ojczyzną owocu są właśnie Indie, ale też Chiny, czy Malezja.

Drzewa dorastają nawet do 30 metrów wysokości, a ich owoce to pestkowce mierzące około 15-20 cm. Ponad połowę z ich objętości stanowi żółty miąższ. Owoce dostępne w Polsce ważą najczęściej około 0,25-0,5 kilograma.

Jeżeli już wiecie jak wyhodować mango w domu, to nie czekajcie dłużej i do dzieła! 🙂

jak wyhodować mango domujak wyhodować mango w domujak wyhodować mango domu