Czy sięgając po herbatę ze sklepowej półki trafimy na szlachetny i oryginalny napój z krzewu herbacianego? Nie zawsze. Często to, co kupujemy nie zawsze nosi znamiona produktu najwyższej jakości. Herbata w takiej formie jak u nas (torebki z bardzo drobno zmielonym suszem) w Chinach nie jest do końca traktowana jako herbata. To właśnie z tego kraju pochodzą krzewy herbaciane. W VIII w p.n.e. dotarła ona do Japonii, a w XVI do Europy.

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów herbaty. Nie mówię o jakości, a o gatunku. Ominę tutaj mieszanki owocowe nazywane zwyczajowo herbatami. Wśród najbardziej popularnych w Polsce są herbaty czarne i zielone.

Czarna

To właśnie ona występuje najczęściej w torebkach dostępnych w sklepach. Podczas procesu produkcji przed suszeniem następuje fermentacja liści. Jej jakość pozostawia wiele do życzenia. Z wielu kategorii najmniej wartościową jest pył herbaciany, który używany jest najczęściej w herbatach ekspresowych. Najpopularniejsze gatunki herbaty czarnej to assam, ceylon, czy yunan.

Zielona

Druga z najpopularniejszych herbat w Polsce. Uznawana za zdrowszą niż czarna. Na pewno posiada więcej składników wartościowych ponieważ świeże liście są od razu suszone (brak procesu fermentacji).  Najpopularniejsze gatunki herbaty zielonej to np. sencha lub gunpowder. Wbrew temu co się u nas robi herbatę tą można parzyć kilkakrotnie.

Na rynku w Polsce trochę mniej popularne ale nadal rozpoznawane są także herbaty czerwone, białe i aromatyzowane.

Pu-erh (czerwona)

Przechodzi dodatkowy proces fermentacji. Przechowywana może być przez wiele lat. Sprzedawana bywa w postaci krążków, których ceny osiągają bardzo wysoki poziom. Ma bardzo intensywny smak. Ja wyczuwam w nim nuty ziemiste. Mówi się, że pierwsze zalanie powinno się wylać, a pić dopiero kolejne.

Herbata biała

Powstaje z nierozwiniętych pączków z krzewów herbacianych. Jedna z najdroższych herbat. W Polsce zdarzają się w formie ekspresowej, lecz w wielu przypadkach są to tylko mieszanki. Po zaparzeniu ma bardzo jasny kolor.

Herbata aromatyzowana

Powstaje przez dodanie do herbaty (najczęściej czarnej lub zielonej) dodatkowych aromatów. Najpopularniejsze w Polsce są Earl Grey (aromatyzowany bergamotą), jaśminowa i cytrusowe.

Mniej znanymi, ale możliwymi do kupienia są także herbaty ulung i herbaty kwiatowe.

Ulung

herbata o krótkim czasie fermentacji. Liście poddawane procesowi więdnięcia, aż do uzyskania żółtego koloru.

Herbata – kwiat

Posiada więcej walorów wizualnych niż smakowych. Parzy się ją w przezroczystych naczyniach, a herbata z niewielkiej kulki „rozkwita” do ciekawych kształtów. Wygląda imponująco, mi nie do końca smakuje.

Osobną kategorią jest Yerba Mate. Nie jest herbatą, a wysuszonymi liśćmi ostrokrzewu paragwajskiego. Podobno ma wiele właściwości zdrowotnych. Pija się ją z tykw przez specjalne słomki (bombile). Mnie osobiście nie smakuje. Może po prostu nie trafiłem jeszcze na dobrą.

Pamiętajcie, że każdy rodzaj, jak i gatunek herbaty ma osobne wytyczne dotyczące parzenia. Pomimo ogólnych zasad warto często spojrzeć na opakowanie.

Suszenie herbaty