Chyba każdy (przynajmniej ze słyszenia) zna obwarzanki krakowski. Są smaczne, sycące i dostępne w Krakowie na każdym kroku. Ale czy wiecie o nich coś więcej? Kiedy powstały, z czego się je robi i kto może tym się zajmować? Na te i inne pyta odpowiedzi dostaniecie w pewnym ciekawym miejscu. Żywe Muzeum Obwarzanka poleca się!

Lokalizacja i zwiedzanie

Żywe Muzeum Obwarzanka znajduje się przy ul. Paderewskiego 4. Jest to praktycznie samo centrum Krakowa. Tuż obok znajduje się targowisko Stary Kleparz więc znalezienie miejsca parkingowego czasem nie jest łatwe. Przy targowisku miejsca postojowe są płatne 4 zł za godzinę postoju. Na piechotę dojdziecie do Muzeum z Rynku lub Galerii Krakowskiej w około 7 minut.

Aktualny kalendarz pokazów możecie sprawdzić na stronie muzeum. Przed przybyciem wymagana jest rezerwacja, a na jednych warsztatach może być maksymalnie 25 osób.

Ceny biletów:

  • bilet normalny: 20 zł
  • bilet ulgowy: 18 zł
  • bilet grupowy: 17 zł bilet normalny, 15 zł ulgowy grupowy
  • bilet rodzinny(2 DOROSŁYCH + 2 DZIECI): 68 zł
  • karta dużej rodziny: 18 zł bilet normalny, 15 zł bilet ulgowy

Zwiedzanie trwa około godziny i obejmuje także pieczenie własnych obwarzanków. Podczas zajęć słuchamy opowieści prowadzącego, przygotowujemy właśnie obwarzanki, a w czasie, gdy się one pieką oglądamy dwa filmy podsumowujące naszą wiedzę. Nie robimy na miejscu ciasta ponieważ nie zdążylibyśmy potem obwarzanków upiec. Dostajemy je gotowe z jednej z piekarni, która posiada certyfikat na wytwarzanie obwarzanków

Historia obwarzanków

Myśleliście kiedyś skąd się wzięły obwarzanki i ile mają lat? Pierwsza wzmianka o nich pochodzi z 1394 roku, ale najprawdopodobniej istniały jeszcze przed tą datą. Nazwa obwarzanka wiąże się bezpośrednio z obwarzaniem czyli zanurzeniem w prawie wrzącej wodzie. Obwarzanki doceniali królowie i królowe, a polscy rycerze pod Grunwaldem również się nimi zajadali (na pola grunwaldzkie dostarczone zostało 27 wozów pełnych tego wypieku). Pierwotnie obwarzanki mogły mieć jedna z trzech posypek – sól (z Wieliczki) mak lub sezam.

Współczesne obwarzanki

Dzisiejsze obwarzanki wytwarzane są według receptury sprzed lat. Aktualnie chronione są one wpisem do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Specyfikacja ściśle określa ich kształt, wagę oraz proces wytwarzania. Osiem Piekarni w Krakowie ma prawo je produkować i nazywać Obwarzankiem Krakowskim. Prawdziwe obwarzanki muszą być produkowane na terenie miasta Krakowa lub powiatu krakowskiego i wielickiego. Krakowskie piekarnie produkują 150 tyś obwarzanków dziennie, dopuszczalne jest do nich 7 posypek:

  • sól
  • sezam
  • mak
  • ser
  • mieszanka pikantnych przypraw
  • czarnuszka
  • mąka kukurydziana

Do produkcji obwarzanków używa się sześciu składników – mąka, sól, woda, olej, drożdże, cukier

Warto?

Pomimo tego, że Żywe Muzeum Obwarzanka nie jest duże to spędziłem tam bardzo mile czas. Myślę, że zarówno dzieci jak i doroli będą miećtak samo. W końcu możliwość zrobienia czego samemu sprawia, że łatwiej zgłębić temat.

Żywe Muzeum Obwarzanka

Żywe Muzeum ObwarzankaŻywe Muzeum ObwarzankaŻywe Muzeum Obwarzanka Żywe Muzeum Obwarzanka Żywe Muzeum Obwarzanka Żywe Muzeum Obwarzanka Żywe Muzeum Obwarzanka Żywe Muzeum Obwarzanka