Udostępnij
Promenada Solna wypełnia się lokalami gastronomicznymi. W ciepłe miesiące czasem ciężko nawet tamtędy przejść. Najnowszy lokal dla odmiany nie jest restauracją, a kawiarnią serwującą lody. Korzystając z upałów postanowiliśmy zajrzeć do Fragola cafe.
Promenada Solna staje się gastronomicznym zagłębiem. Mamy tam Neko, RoloLolo, Chinkalnię, Silniczną, Calimero, Solną 12 i Porzeczkę, a od dzisiaj także Fragola cafe.
Nowa lodziarnia powstała pod koniec sezonu, ale w ofercie ma także sporo propozycji na chłodniejsze dni. Wchodząc do środka, mijamy gablotę z ciastami i ciastkami. Wyglądały całkiem apetycznie. Oprócz nich w ofercie są oczywiście lody (8 smaków do wyboru, które mają się zmieniać), bąbelkowe gofry i szejki.
Na ścianie lokalu, w dobrze widocznym miejscu są wypisane smaki lodów, które akurat dzisiaj są dostępne. Podczas naszej wizyty były to:
- pistacja 100%
- słony karmel
- wata cukrowa
- sorbet mango
- czekolada
- sorbet malina
- śmietankowa truskawka
- śmietanka
Lody dostępne są w kilku rozmiarach. Ciekawostką jest możliwość wybrania (za dopłatą 1 zł) wafelka oblanego czekoladą z dodatkiem (orzeszki, cukierki, wiórki kokosowe).
Podczas naszej wizyty zdecydowaliśmy się na loda mini (2,5 zł), który dla dzieci sprawdzi się idealne. Oprócz porcji loda jest w nim także wafelek w kształcie misia. Drugi lód był to sorbet mango w waflu z czekoladą i posypką (5 zł). Trzecim wyborem był lód premium (7,5 zł) – 100 g lodów, wafel z czekoladą w środku, polewa i bita śmietana.
W smaku lody były dobre, ale rozmiar premium to jednak za dużo. Może kwestia temperatury, ale bita śmietana znajdująca się na górze wraz z polewą, po 2 minutach postanowiła powędrować swoją drogą i spadła na ziemię.
Fragola to lokal oparty na koncepcie firmy Fresh Gelato. Obecny jest on na polskim rynku od 40 lat. Sekret produkcji świeżych lodów tkwi w technologii. Powstają one w maszynie, na naszych oczach. Ich konsystencja jest bardzo kremowa, dzięki ciągłemu mieszaniu podczas zamrażania.