Udostępnij
Ciepłe i pachnące bułki na śniadanie? Jak najbardziej! Przetestowaliśmy ostatnio nowy przepis, który okazał się strzałem w dziesiątkę! Co powiecie na pełnoziarniste bułki?
Składniki
- Mąka pełnoziarnista – 1 kg
- Woda – 600 ml
- Drożdże świeże – 40 g
- Olej rzepakowy – 60 ml
- Cukier – 1 łyżka (12 g)
- Miód – 1 łyżka (15 ml)
- Sól – 3 łyżeczki (20 g)
- ziarna dyni, słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, czarnuszki – wedle uznania :)
Przepis na bułki
Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia zaczynu z drożdży. Kruszymy je i mieszamy z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Do miski przesiać mąkę, stopniowo dodawać pozostałe składniki i przygotowany wcześniej zaczyn. Na koniec dodać ziarna. Całość zagniatać, ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto zacznie odchodzić od miski. Gotowe ciasto wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto ma wyrosnąć i podwoić swoją objętość.
Gotowe ciasto wykładamy na blat, chwilę wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Formujemy z nich wałki o szerokości ok. 10 cm i kroimy w równe części – z każdego wałka nam wyszło 8 bułek. W zależności od fantazji, możecie uformować okrągłe bułki lub zostawić taki kształt, jaki nadał im nóż podczas krojenia. Gotowe bułki układamy na blaszkach i posypujemy ziarnami.
Blaszki przykrywamy ściereczkami i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Delikatnie urosną. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy bułki jeszcze 15-20 minut. Na dno piekarnika możecie wstawić żaroodporne naczynie z wodą – para sprawi, że skórka będzie chrupiąca.
Warto spróbować?
Pełnoziarniste bułki są przepyszne, a przy okazji zdrowe :) Dobrze smakowały zarówno pierwszego dnia, jak i drugiego, i trzeciego. Jak zachowają się po dłuższym czasie, nie wiemy – żadna nie przetrwała tak długo ;)