Lubicie ciasto marchewkowe? Ja bardzo! Okazuje się, że może być ono idealnym sposobem na zużycie “resztek” które pozostaną z robienia soku z tego pomarańczowego warzywa!

Ciasta marchewkowe, które jadłem miały znikomą ilość marchewki, a i w smaku nie była wyczuwalna. W tym wypadku, efektem Waszej pracy będzie pyszne i wilgotne ciasto pomarańczowego koloru!

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • wiórki z marchewki (po soku) – 1 litr (około 4 szklanki)
  • jajka – 3 sztuki
  • mąka pszenna – 3-4 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 3-4 łyżki
  • proszek do pieczenia i soda – po 1 łyżeczce
  • olej – 50 ml
  • rodzynki – pól szklanki
  • orzechy laskowe – garść (nie więcej niż pół szklanki)
  • aromat pomarańczowy – 1 łyżeczka
  • cynamon – 1 łyżeczka

Wykonanie

Wykonanie tego ciasta nie należy do trudnych. Jeżeli macie mikser to wszystkie składniki ( oprócz rodzynek i orzechów) możecie ze sobą połączyć za jego pomocą. Ja zrobiłem to jednak ręcznie. Masa jest dobra do mieszania i nie trwa to długo. Pod koniec dodajcie wspomniane wyżej rodzynki i orzechy! Formę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy masę i pieczemy w 180 stopniach około 50-60 minut.

Nie zawsze uda Wam się test gotowości ciasta za pomocą patyczka, bo jest ono w środku dość wilgotne. Ja użyłem silikonowej foremki do babki.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto należy posypać cukrem pudrem, bo jak zauważyliście jedyna słodycz, która w nim aktualnie się znajduje pochodzi z marchewki i rodzynek.

Smakuje?

Takie ciasta marchewkowego jeszcze nie jadłem. Jest wilgotne i mocno marchewkowe, a przy tym smaczne! Spróbujcie koniecznie. Nie ma co wyrzucać pozostałości po robieniu soków, jeśli można z nich zrobić takie cudo!