Udostępnij
Zrobić dobre dim-sumy to niemała sztuka, a wielu bitwę z nimi przegrało. W Sydney trafiliśmy do restauracji Din Tai Fung, które właśnie w dim-sumach się specjalizuje. Co jedliśmy i jak smakowało? Sprawdźcie!
Din Tai Fung to sieć restauracji pochodząca z Tajwanu, a posiadająca swoje lokale w ponad 10 krajach. My odwiedziliśmy obiekt znajdujący się w City (World Square Shopping Center, 644 GEORGE ST). To, co lokal oferuje to właściwie xiaolongbao (robione na parze pierożki).
Pomimo tego, że odwiedziliśmy to miejsce przed południem to prawie wszystkie stoliki były pełne. Pani kelnerka odprowadziła nas do stolika. Dostaliśmy specjalny koszyk na… torby i plecaki, który stanął obok naszego stolika. W menu było sporo zdjęć, ale zamówienie musieliśmy złożyć na specjalnym druku. Nie było łatwo odnaleźć wszystkie zamówione pozycje, ale udało się.
Zdecydowaliśmy się na:
-pierożki z krewetką i mięsem
-pierożki z wieprzowiną (10,8 AUD/6 sztuk)
-kolorowe pierożki o różnych smakach (15,8 AUD)
Pani kelnerka odebrała zamówienie i przyniosła nam wodę. W większości lokali w Sydney woda (taka kranówa) jest za darmo. Po chwili pierożki zaczęły pojawiaś eię na stole, a pani odpowiedzialna za zamówienie odhaczała na kartce co już dostaliśmy.Do dyspozycji jak to w takich lokalach bywa mieliśmy pałeczki i łyżkę. Ten drugi przyrząd okazał się bardzo pomocny bo w pierożkach znajdował się pyszny bulion, który trzeba było wyssać. Dopiero za kolejnym razem się udało bez uronienia ani kropli. W towarzystwie sosu sojowego z imbirem pokrojonym w drobne zapałki smakowało to rewelacyjnie. Pyszne nadzienie oraz miękkie i delikatne ciasto tworzyły niezłą całość. Pierożki pomimo delikatności trzymały się w całości. Jeżeli chodzi o wersję kolorową to zamówiliśmy ją głównie dla Zuzi. Właściwie to nie były pierożki tylko klejnoty pierogowe! Każda sztuka była barwiona naturalnie na inny kolor i posiadała inne nadzienie np. kukurydza, owoce morza, BBQ pork, Bolognes czy ser.Smaki dało się łatwo od siebie odróżnić.
W planie tego dnia mieliśmy sporo do zjedzenia więc zakończyliśmy na tych kilku porcjach. Jeżeli znajdziecie gdzieś w świecie restaurację Din Tai Fung to zajrzyjcie do niej koniecznie bo ciekawe smaki i delikatne ciasto bronią się same!
Na koniec jeszcze brawo za fajny pomysł wykorzystania koszyków do gotowania na parze i misek jako elementów wystroju wnętrza!