Pierwszym skojarzeniem z kuchnią arabską są aromatyczne przyprawy. Te najbardziej charakterystyczne to Ras el Hanout, harissa, cynamon, mięta i kolendra, czy też kminek, zwany królem arabskich przypraw. Kuchnia arabska, jeżeli w ogóle nam się z czymś kojarzy, to są to zwykle kebaby i falafele. Na zimowe wieczory proponujemy coś innego – sycąca i rozgrzewająca arabska zupa. Podstawowymi składnikami są ciecierzyca, soczewica i fasola wzbogacone cynamonem, miętą i szpinakiem.
Składniki zupy:
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- szklanka ciecierzycy (przed namoczeniem)
- puszka czerwonej fasoli
- pół szklanki soczewicy (może być czerwona lub zielona)
- sok z 1 cytryny
- posiekana świeża mięta (w zależności od tego, czy ją lubimy można dodać więcej lub mniej)
- 250 g świeżego szpinaku “baby”
Jeżeli chodzi o przyprawy, to proponuję dodać więcej tych, które lubimy, tak żeby smak potrawy był bardziej wyrazisty.