Udostępnij
Blok czekoladowy to deser, który często pamiętamy z dzieciństwa. Nie jest to danie dietetyczne, ale od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego i prostego w wykonaniu to musicie spróbować!
Słodycz ta jest stosunkowo prosta i szybka w przygotowaniu (nie licząc czasu na zastygnięcie), a powoduje zaskoczenie u gości i domowników. Przepisy na blok czekoladowy pojawiają się w książkach kucharskich z drugiej połowy XX wieku, a samo ciasto (jeżeli można tak blok nazwać) nie traci na popularności.
Co potrzebujecie?
- 125 ml mleka (pół szklanki)
- 250 g mleka w proszku (2 szklanki)
- 200 g cukru (około 3/4 szklanki – 200 ml)
- 250 g masła
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka aromatu pomarańczowego (lub innego jeśli macie lub lubicie)
- 100 g herbatników
- 100 g mieszanki studenckiej
Jak zrobić blok czekoladowy?
Zaczynamy od wymieszania w garnku, na małym ogniu mleka (tego w płynie) wraz z cukrem, masłem i kakao. Podgrzewamy nie gotując, aż składniki się połączą. Następnie zdejmujemy garnek z kuchenki i czekamy aż się nieco ostudzi.
Dodajemy powoli mleko w proszku cały czas mieszając (my użyliśmy do tego blendera z trzepaczką, ale możecie też robić to ręcznie). Kiedy mleko w proszku połączy się z pozostałymi składnikami, dodajemy olejek a następnie wafelki i bakalie. mieszamy Delikatnie aby wszystko się połączyło. Wylewamy do formy (my użyliśmy silikonowej). Stukamy kilka razy o blat, aby uwolnić bąbelki powietrza i odkładamy do lodówki. U nas blok czekoladowy został tam na noc, a następnego dnia rano był idealny do zjedzenia.
Smaczne?
Na początku myślałem, że będzie to bardzo słodkie, ale poziom słodyczy był dla mnie w sam raz. Jeżeli lubicie takie retro smaki, to spróbujcie koniecznie. Jeden gruby plasterek zaspokoi Waszą potrzebę „czegoś słodkiego” :)