W 2017 roku, na mapę podkarkonoskich browarów wróciły Hořice z browarem Jungberg. Tradycje warzenia tego trunku w mieście sięgają drugiej połowy XIX wieku, a obecni właściciele browaru Jungberg, szanują je, ale nie boją się piwnych eksperymentów!

Lokalizacja i dojazd

Browar Jungberg znajduje się w mieście Hořice na terenie dawnego browaru. Znajdziecie go bez problemu, a jeżeli przyjedziecie samochodem to przed obiektem, przy ulicy znajdziecie sporo miejsc do zaparkowania. Dokładny adres browaru to ulica Riegrova 619.

Historia browaru Jungberg

Historia browaru Jungberg jest krótka. Historia browaru Hořice sięga jednak znacznie dalej. Powstał on w 1885 roku i informuje o tym data, która znajduje się na elewacji budynku. Dzisiejszy browar zajmuje tylko ułamek dawnej wytwórni, ale jest on póki co wystarczające dla ich produkcji.

Browar Jungberg, bo o nim dzisiaj mowa, powstał w 2017 roku, a swoją nazwę zawdzięcza nazwisko swoich twórców. Podczas mojej wizyty, przedownikem był jeden z właścicieli. Zdradził on, że pierwsze piwo browaru powstało w domowym zaciszu i stało się ono motywacją do zwiększenia produkcji. Początkowo myślał on wraz ze wspólnikiem o budowie nowego budynku, ale urok dawnego obiektu, w którym piwo warzono przez lata wygrał. Dodatkową motywacją był udział w przywróceniu browaru w mieście Hořice po ponad 40 latach bez obiektu tego typu. 

Piwa z browaru Jungberg

W browarze powstaje 5 rodzajów piwa, ale właściciele wprowadzają również serie limitowane. Podczas mojej wizyty mogliśmy spróbować, oprócz klasyków, także nowego piwa z serii Chmiele Świata, które produkowane jest w limitowanych ilościach.

Wśród piwnych klasyków produkowanych na miejscu znajdziecie:

  • PP 12° – niefiltrowany, niepasteryzowany jasny lager. Właściciel browaru śmiał się, że skróty PP odnosi się do słów prace piwo (prawdziwe piwo). Chmielowy, lekko gorzki tak jak na lagera przystało. Leżakowany przez 6 tygodni.
  • 300 KURVEN 10° – swoją nazwę piwo zawdzięcza 300 zakrętom i tradycjom wyścigów motocyklowych regionu. Dobre i lekkie piwo – w końcu to dziesiątka. Jest to piwo dolnej fermentacji.
  • PETRALE – to pierwsza propozycja w stylu ALE (górna fermentacja). Lekkie, delikatnie cytrusowe piwo o pełnym smaku.
  • LUCIPA 14° – mój faworyt! IPA (górna fermentacja), która swoją nazwę zawdzięcza imieniu żony jednego z właścicieli. Owocowe aromaty z wyczuwalną goryczą tworzą bardzo fajne piwo!
  • GOTHARD 16° – swoją nazwę zawdzięcza wzgórzu Gotarda, ktore znajduje się w mieście. Jak na szesnastkę to piwo nadal jest świeże, ale słód i chmiel walczą o pierwsze skrzypce.

Browar Jungberg

Produkcja piwa w browarze Jungberg odbywa się na miejscu. Aparatura do wytwarzania piwa znajduje się w dawnych budynkach browaru. Spora część kadzi mieści się w pomieszczeniu dawnej lodowni, które ma kilkanaście metrów wysokości i robi spore wrażenie.

Browar nie jest duży i zajmuje tylko ułamek powierzchni budynków dawnego browaru, ale produkuje piwo nie tylko na potrzeby lokalne. Ich piwa możecie znaleźć w takich miastach jak Hořice, Dachova, Hosni Brusnice, Pecka, Dvůr Králové nad Labem, Kuks, Hronov, Broumov, Nové Město nad Metují, Police nad Metují, Nový Bydžov, Hradec Králové, Poděbrady, Pardubice, Jicin, Mlada Boleslav, Mělník, Třebíč, Praha, Brno i innych.

Warto odwiedzić?

Browar Jungberg to miejsce z pasją. Słuchając właściciela wiem, że to jego oczko w głowie, a przyjacielska, rodzinna atmosfera, która panuje w firmie wraz zaangażowaniem i wyśmienitym piwem daje dobre rezultaty. Będąc w okolicy zajrzyjcie, zwiedźcie browar i kupiec coś na drogę – takie pamiątki zawsze miło przypominają o minionych dniach. Popijając piwo Jungberg już w domowym zaciszu, można się magicznie przenieść w czasie! 🙂

Piwna ciekawostka

Właściciele browaru są pasjonatami piwa. Eksperymentują oni nie tylko z piwami, ale także z innymi wyrobami i w ten sposób stworzyli Sladovice, którą nazywają także „piwowicą”. Jest to mocny alkohol, palony na wzór śliwowicy, ale jego bazą jest słód.

Co zobaczyć w Hořicach?

Hořice to ciekawe miasto położone u stóp Karkonoszy. W Czechach znane jest z kilku rzeczy. Pierwszą z nich jest szkoła rzeźbiarska. To właśnie z Hořic pochodzili jedni z najbardziej znanych czeskich rzeźbiarzy. Drugą rzeczą, którą znają Czesi, a pochodzi właśnie z Hořic są Hořicke Trubicka. Ten słodki produkt regionalny ma ogromne rzesze fanów, a o ich wytwarzaniu poczytacie w tekście – Hořicke Trubicky.