Udostępnij
W ramach różnych dziwnych pomysłów wymyśliłem kiedyś, że zrobię wieczór chiński. Organizowałem już podobne imprezy, ale były poświęcone głównie fotografii i nie dla każdego były dostępne z racji miejsca lub czasu. Tym razem wybór padł na miejsce w centrum.
Hotel Ibis w Kielcach jest nastawiony na współpracę bardzo pozytywnie wiec na moją propozycję zareagował entuzjastycznie. Zdecydowaliśmy się zorganizować 2-3 godzinne wydarzenie skupione wokół zdjęć i filmów z Chin wzbogaconych o muzykę i degustację kilku potraw. Impreza odbyła się w restauracji hotelu Ibis w Kielcach.
Korzystając z zapasów przygotowałem degustację herbat chińskich – zielonej i prasowanej puerh. Wśród dań degustacyjnych znalazł się kurczak Gongbao, wieprzowina słodko-kwaśna i zupa Wonton.
W imprezie wzięło udział ponad 30 osób i to ich należy pytać czy się udała :) Na Waszą prośbę przepisy na wczorajsze dania:
Kurczak Gongbao – Tutaj
Zupa Won ton
Pierogi
-1 jajko
-1/3 szklanki wody
-2 szklanki mąki pszennej
-szczypta soli
Nadzienie pierogów
-1 łyżka oleju arachidowego
-4 młode cebulki
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka imbiru (starty lub bardzo drobno posiekany)
-400g mięsa mielonego (wieprzowe)
-2 łyżki sosu sojowego
Zupa
-2,5 litra wywaru na zupę (bulion warzywny lub mięsny z dodatkiem np. imbiru)
-2 łyżeczki oleju arachidowego (jeśli nie macie dodajcie sezamowy)
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1-2 liście kapusty pekińskiej (dodajemy pod koniec gotowania)
4 młode cebulki (zielona część)
Wieprzowina słodko-kwaśna
-4 kotlety schabowe
-czerwona papryka
-imbir
-średnia cebula
-szczypiorek
-2 łyżki sosu sojowego
-3 łyżki sosu ostrygowego (może być też rybny, ale wtedy 2)
-2 łyżki octu ryżowego
-1 łyżeczka cukru brązowego
-3 plastry ananasa z puszki
-mąka ryżowa
-sól
1. Kotlet schabowy kroimy w cienkie paski. Doprawiamy sosem sojowym, sosem ostrygowym, cukrem brązowym, octem winnym. Po kilkunastu minutach obtaczamy lekko w mące ryżowej. Mięso smażymy. Pozostałe składniki kroimy na drobne paseczki i smażymy pod koniec smażenia warzyw dodajemy mięso.
Oba dania podajemy z ryżem.