Udostępnij
Jakiś czas temu pokazywałem Wam jak zrobić ciasto w słoikach, które może długo leżeć i okazać się zbawieniem, gdy nie znajdziecie w domu nic słodkiego. Czasem jednak nie ma pod ręką przygotowanego słoika. Jest na ten problem rozwiązanie. Szybkie ciasto w kubku przygotowywane w mikrofalówce. Składniki są często spotykane w domu, a czas przygotowania to około 5 minut. W zależności od kubka i mikrofalówki może przybierać ono różne formy. Czasem aż wychodzi z kubka, a czasem opada, jak suflet. Efekt końcowy jednak może być ciekawy.
Do zrobienia dwóch ciast potrzebujemy:
- dwa kubki, które wytrzymają w mikrofalówce ok. 3 minuty (pojemność około 250 ml)
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- posiekany orzech włoski
Składniki mieszamy i wlewamy do kubków. W każdym powinno być około 2-3 cm masy. Wkładamy do mikrofalówki i ustawiamy na 3 minuty (trzeba obserwować, bo mikrofalówki różnie działają). Wyjmujemy i zjadamy prosto z kubka lub po wyjęciu na talerzyk.