Udostępnij
Ratunkiem na potrzeby kulinarne i nieubłagany brak czasu często bywa ciasto francuskie. Do kupienia w sklepie za kilka zł, a daje szybki i w miarę ciekawy efekt.
Ciastka z dżemem albo serem i szynką zostały już dawno wymyślone i stały się czymś zwyczajnym. Postanowiłem połączyć kilka składników, które normalnie nie zawsze idą w parze. Z jednej strony ciasto francuskie ze swoim delikatnym smakiem i prostotą przygotowania, a z drugiej kaszanka z cebulką.
Kaszanka jest popularna w całej Polsce. Nazywana kiszką, kaszokiem czy krupniokiem przywędrowała do nas najprawdopodobniej z Niemiec.
Przygotowanie potrawy, o której piszę nie wymaga większych umiejętności ani dużej ilości czasu.
Składniki:
- 6 kaszanek
- gotowe ciasto francuskie
- pół cebuli czerwonej
- pół cebuli normalnej
- sól i pieprz
Z ciasta wycinamy prostokąty, w które zawiniemy kaszankę (muszą być większe niż nadzienie). Siekamy na grubo cebulę. Wyjmujemy kaszankę z jelita i układamy na cieście, posypujemy cebulą. Dodajemy pieprz i sól. Zawijamy ciasto i nacinamy na wierzchu. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni dopóki ciasto nie zrobi się złote. Ja lubię jeść po prostu z keczupem, ale słodki sos chilli nada się też idealnie. Dla bezwzględnych entuzjastów smaku kaszanka można z sosów zrezygnować.
Połączenie tych dwóch smaków bardzo mi odpowiada. Jeżeli akurat nie planujecie grilla w najbliższych dniach to piekarnik już na Was czeka.