Ryż w mojej kuchni występuje często. Może rzadziej niż makaron, ale nie ma tygodnia, żeby się nie pojawił. Wariacji na temat smażonego ryżu w internecie jest wiele. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ryż kantoński – szybkie i proste danie obiadowe.

Do zrobienia tego dania potrzebujecie kilkunastu minut i kilku składników:

  • 300 g ryżu
  • 15 dkg szynki lub chudego boczku
  • 20 dkg groszku zielonego (może być mrożony)
  • łyżka oleju
  • 2 jajka
  • łyżka oleju sezamowego (jeśli nie macie może być bez, możecie także dodać dobrego oleju rzepakowego lub arachidowego)
  • sos sojowy
  • pieprz i sól

Zrobienie dania zaczynamy od ugotowania ryżu. Obok na woku podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę lub bekon. Dodajemy groszek, ryż pieprz i sól. Podsmażamy chwile. Wyłączamy gaz i w wbijamy dwa jajka. Mieszamy energicznie aż się zetną. Dodajemy do smaku olej sezamowy i sos sojowy.Mieszamy i podajemy.

Danie jest proste i szybkie w przyrządzeniu. Nie jest szczytem możliwości kulinarnych, ale może być smacznym i pożywnym obiadem. Ryż kantoński to coś dla Was! 🙂

rżź kantoński