Opisując kulinarnie lokale przy ul. Sienkiewicza nie poświęciłem wiele uwagi temu miejscu. Znajduje się ono w “górnej” części deptaku (praktycznie na przeciwko Kojota). Jadłem tam bardzo dawno, więc postanowiłem odświeżyć opinię. Nur Kebab (bo o nim mowa) jest częścią firmy składającej się z dwóch barów, sklepu tureckiego i produkcji mięsa do kebabów.

Byłem w lokalu dwa razy. Jeżeli chodzi o wystrój, to jest to raczej typowy kebab-bar. Co rzuciło mi się w oczy i uszy przy okazji każdej z wizyt, to uprzejmość obsługi. Zaczynając od częstowania herbatą z cynamonem na rozgrzanie, idąc dalej przed podanie ściereczki do wytarcia okularów i kończąc ogólną serdecznością.

Lokal oferuje kilka rodzajów kebabów. Mamy do wyboru ciasto (tortilla, cienkie ciasto i bułka), mięso (kurczak, baranina) i sos (standardowo: ostry, średni i łagodny). Kebaby występują w dwóch rozmiarach (mały i duży) i kosztują odpowiednio 7 i 10 zł (w bułce 10 i 13). W smaku bardzo dobre, a ich rozmiar robi wrażenie.

Na miejscu kupić też możemy różne towary “egzotyczne” – baklawę, turecką kawę, harissę i inne przetwory.

Miejsce to – NUR kebab –  bardzo łatwo wskoczyło do grona najlepszych kebabów w Kielcach i szybko chyba stamtąd nie spadnie.

nurkebab nurkebab nurkebab