Ciepłe i pachnące drożdżówki to wyrób, który potrafi oczarować nawet najbardziej wybrednego smakosza. Tym razem postanowiliśmy połączyć ten znany wypiek z niesamowitymi owocami leśnymi. Tym sposobem powstały drożdżówki z poziomkami i kruszonką, które Wam polecam!

Składniki

  • poziomki – ok. 1 szklanka
  • mąka pszenna – 250 g
  • mleko – 125 ml
  • świeże drożdże – 25 g
  • cukier – 60 g
  • masło – 50 g
  • jajka – 2 szt. (jedno do ciasta, drugie do posmarowania bułek przed pieczeniem)
  • sól – szczypta
  • dodatkowo: 4 łyżki mąki + 4 łyżki masła + 2 łyżki cukru na kruszonkę

Wykonanie

Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru oraz drożdże. Wymieszany zaczyn odstawiamy na bok (w ciepłe miejsce) na 10-15 minut, aż urośnie. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i sól i wlewamy zaczyn. Ugniatamy chwilę (ręcznie lub mikserem) i dodajemy jedno jajko. Całość ugniatamy przez ok. 10 minut po czym dodajemy roztopione i wystudzone masło i wyrabiamy jeszcze 5 minut.

Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Po tym czasie wyrabiamy je przez chwilę, dodajemy trochę mąki, jeżeli jest zbyt lepkie i formujemy z niego 8 mniej więcej równych kulek. Każdą z nich formujemy w krążek z grubszymi bokami i wgłębieniem na środku i układamy na blaszce. My użyliśmy dwóch standardowych blaszek, po 4 bułki na jednej, żeby miały miejsce na wyrośnięcie. Blaszki ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę – wszystkie składniki ugniatamy w misce aż połączą się i będą kruszyć. W drugiej misce rozmącamy jajko do smarowania ciasta.

Po wyrośnięciu bułek smarujemy je delikatnie jajkiem. Do zagłębienia ciasta wsypujemy 2-3 łyżki poziomek i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez około 15 minut – pilnujcie, żeby za bardzo się nie przypiekły. I gotowe – tylko poczekajcie aż trochę przestygną zanim zaczniecie je pochłaniać 😉

Smacznego 😀