Zmotywowany brakiem przekąski wieczorową porą i zainspirowany przepisem z bloga Na Ostrzu Miecza postanowiłem coś zrobić. Przepis na podpłomyki w skali trudności od jeden do dziesięciu otrzymuje dwa. Jedna trudność to posiadanie wałka do ciasta a druga – pilnowanie patelni.

Składniki:

Mąka

Woda

Pieprz/sól/zioła/czosnek – co kto lubi

Przepis:

Wsypujemy mąkę i przyprawy do miski, dolewamy trochę wody i mieszamy widelcem dopóki nie stworzy się coś na kształt ciasta. Kiedy zawartość miski zacznie już przypominać kulkę, wyrabiamy ją w ręce i wałkujemy. Rozwałkowane smażymy na rozgrzanej patelni lub blasze i odwracamy co jakiś czas. Nie dodajemy tłuszczu.

wałkujemy

Grubość po rozwałkowaniu zależy od tego jaki efekt chcemy otrzymać. Jeżeli będą cienko rozwałkowane to wyjdą chrupiące jeżeli grubiej to się rozwarstwią i chrupiące będą miejscami.

start przygotowan

Podczas opiekania warto pod ręką mieć coś ostrego (widelec, wykałaczki) aby przekłuć pęcherze.

przygotowywanie

Temperatura nie może być za wysoka bo w innym wypadku się przypalą.

gotowe podplomykiGotowe można jeść same, z keczupem, sosami, oliwą z octem balsamicznym, używać zamiast sztućców do potraw kuchni indyjskiej i arabskiej lub wymyślać zupełnie nowe sposoby podania. Ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia 🙂