Udostępnij
Lubicie zupę pomidorową? Mam dla Was propozycję na nieco inną, trochę bardziej skomplikowaną, ale za to wyjątkową zupę, która pomoże ożywić Wasze domowe menu. Zupa z pieczonych papryk to eksplozja smaku!
Potrzebujemy:
- 5 dojrzałych dużych pomidorów (ponad 1 kg)
- 2 duże czerwone papryki
- oliwę
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- papryczki chili (ich liczba zależy od tego, czy lubicie na ostro, czy nie)
- 2 szklanki wody i 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki śmietany
- szczypiorek do posypania
Papryki należy pokroić w ćwiartki, usunąć z nich wszystko, co jest zbędne, czyli ogonki i pestki. Pomidory kroimy na połówki. Warzywa układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika obieramy paprykę i pomidory ze skórki. Cebulę grubo siekamy i smażymy na oliwie dodając wyciśnięty czosnek i pokrojone grubo chili. Następnie dodajemy paprykę i pomidory. Smażymy całość 5-10 minut po czym dolewamy wodę i bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut. Teraz czas na poprawę konsystencji – miksujemy wszystko na gładką masę blenderem, a bardziej wybredni mogą jeszcze całość przecedzić przez sito.
Zupa z pieczonych papryk i pomidorów gotowa. Możecie doprawić ją solą i pieprzem, ale nie jest to konieczne. Przed podaniem dodajemy śmietanę i posypujemy szczypiorkiem. Idealnie nadają się do niej również tortille lub pity, na które przepis znajdziecie tutaj.