Jak znaleźć w nowym i nieznanym nam miejscu dobry lokal, gdzie zjemy ciekawe dania w uczciwej cenie? Wyszedłem z założenia, że w Bordeaux spytam się miejscowych, którzy polecili mi La Cabane Cent Un, a po wizycie i ja z czystym sumieniem go polecę!

Lokalizacja

La Cabane Cent Un zlokalizowane jest przy Rue Rode 7. Możecie dojść tam na piechotę (od Quinconces dzieli Was kilkunastominutowy spacer) lub przyjechać tramwajem lini C i wysiąść na przystanku Paul Doumer. Restauracja znajduje się przy placu, tuż obok Halle des Chartrons.

Co w menu?

Menu lokalu jest stosunkowo krótkie i oparte na owocach morza i lokalnych produktach. Oprócz wspomnianych już ostryg znajdziecie w nim krewetki, langustynki, wątróbkę z żabnicy, kraby, inne ryby, ale także różne rodzaje terminy, ceviche, zupę rybną poke bowl, burgera, zestawy owoców morza oraz alkohole.

Ciekawą opcją są zestawy:

L’ASSIETTE DE CAPUCINE – 18 €

6 ostryg Cap Ferret 
6 różowych krewetek 
Ślimaki (zwójki) z tymiankiem

L’ASSIETTE DE MON GRAND-PÈRE – 40 €

12 ostryg Cap Ferret 
6 różowych krewetek 
Ślimaki (zwójki) z tymiankiem
Terrina od mojej Babci 
Butelka Little Dada by Rouillac 2019 HVE, Bordeaux

L’ASSIETTE D’AGATHE – 21 €

6 ostryg Cap Ferret 
6 różowych krewetek 
Terrine mojej babci (90g)

L’ASSIETTE DE CARO – 62 €

12 Cap Ferret ostryg 
6 różowe krewetki 
6 langustynek
Ślimaki morskie
Pobrzeżki
Pasztet Babuni (90g)

Ostrygi

Znajdujące się niedaleko Bordeaux miasto i zatoka Arcachon słynie we Francji z ostryg. Niektórzy mówią, że są to najlepsze ostrygi w całym kraju. Lokal ten wybrałem z powodu faktu, że ostrygi, pochodzą z farmy, która ma tych samych właścicieli co bar. Jest to gwarancja świeżości i wysokiej jakości surowca. Lokal powstał 21 marca 2019 roku i był częścią rodzinnego biznesu.

Jeżeli chodzi o same ostrygi to rosną one na specjalnych farmach, na których podatne są na pływy i rosną. Hodowane są w specjalnych siatkach. W zależności od rozmiaru mają one różne numery, które wpływają także na cenę. Mają one średnio od około 30 do 150 gramów (zdarzają się jednak gatunki ważące ponad kilogram).

W karcie mamy możliwość wybrania ostryg w rozmiarze 4 oraz 3. Skala rozmiaru obejmuje liczby od 0 do 5 (5 to najmniejsze ostrygi). Wybierając ostrygi do zjedzenia „na raz” najlepsze są właśnie rozmiary 3 i 4. Większe używane są często jako składnik innego dania lub krojone na mniejsze kawałki.

W La Cabane Cent Un za ostrygi rozmiaru 4 zapłacimy 10 Euro za 6 sztuk i 15 Euro za 12 sztuk, natomiast za rozmiar 3 11 Euro za 6 sztuk i 20 euro za 12 sztuk.

Warto wiedzieć, że od poniedziałku do piątku obowiązują Happy Hours w godzinach 18.00-19.00. Wtedy wszystkie ostrygi kosztują po 1 Euro.

Co jeszcze spróbowałem?

Menu lokalu nie jest długie i oprócz podstawy jaką stanowią ostrygi i wino zawiera także kilka elementów więcej. Ja skusiłem się na pyszne ceviche. Kolendra, granat, mandarynki tworzyły z rybą idealną całość!

Uwielbiam ceviche i jeżeli mam okazję to chętnie go próbuję, a jednym z sukcesów idealnego ceviche jest świeża ryba, a ta taka właśnie była!

Jeżeli tak jak ja lubicie ceviche, a może nigdy nie mieliście okazji próbować ryby „gotowanej” na zimno to zajrzyjcie koniecznie do mojego przepisu – Ceviche z dorsza lub Ceviche z ananasem i pistacjami.

Warto odwiedzić?

La Cabane Cent Un to miejsce z duszą. Ciekawa historia, dobrej jakości produkt, niezła lokalizacja i interesujące smaki to gwarancja miłego wieczoru! Miejsce to nie jest duże, ale ma fajną atmosferę i zdecydowanie warto je odwiedzić.