Udostępnij
Jak już kiedyś pisałem lubię książki. Jeżeli książki dotyczą gotowania to lubię je jeszcze bardziej. Od jakiegoś czasu poszukuję książek, które oprócz ciekawych i fantazyjnych przepisów będą mieć też trochę części teoretycznej. Udało mi się znaleźć taką, która po części wymagania spełnia.
Kieleckie wydawnictwo Jedność wydało dwie nowe pozycje kulinarne. Są bardzo do siebie podobne ( utrzymane w podobnym stylu) a noszą tytuły „Pasta i basta!” oraz „Sushi paella, guacamole”. Jak mówi dopisek na każdej z okładek jest to szkoła gotowania krok po kroku. Obie mają kolorową okładkę, a wnętrze bogate jest w zdjęcia. Książki mają po 255 stron, a wg stopki tłumaczone są z języka włoskiego.
Pierwsza książka „Sushi, paella, guacamole” zawiera 120 klasycznych potraw z różnych stron świata. Przepisy podzielone są zasadniczo na dwie części – pierwsza ze szczegółowymi zdjęciami krok po kroku i druga z opisem tekstowym. Część szczegółowa podzielona jest na 5 części – Europa, Afryka i Bliski Wschód, Azja, Ameryka Północna i Ameryka Środkowa i Południowa. Na końcu książki znajduje się również słowniczek kulinarny pojęć użytych w książce.
Druga książka „Pasta i basta” składa się również z części szczegółowej (szkoła gotowania ) i przepisów z opisem tekstowym. Część szczegółowa dzieli się na siedem części – Sprzęt kuchenny, makarony z semoliny, makarony jajeczne, makarony nadziewane, gnocchi, makarony specjalne, sosy i dodatki. Książka zawiera 150 przepisów na pasty i sosy.
Do obu książek przekonałem się od razu. Kilka przepisów już wypróbowałem i na pewno się nimi z Wami podzielę. Książki kosztują po 29 zł co jak za taką jakość i treść jest ceną dobrą. Minusem jedynym, który znalazłem jest to, że zdarzył się przepis gdzie zamiast pokazać jak zrobić jakiś składnik przepis mówił, żeby dodać gotowy, kupiony. Z drugiej strony, gdyby bardziej skomplikowane przepisy chcieć wyjaśniać szczegółowo to by i kilka tomów nie starczyło. Na szczęście znalazłem bardzo mało takich przypadków.
Jeżeli chcecie zrobić komuś prezent lub samemu utrwalić podstawy gotowania to pozycja dla Was. Jeżeli wielokrotnie słyszeliście w telewizji słowa harira, falafel, nasi goreng, tzatziki czy naan, a nie wiecie czym są lub jak je zrobić to książka na o pytanie Wam odpowie. Fani makaronu i produktów pochodnych również będą zadowoleni lepiąc własne rurki i tortellini.
Część szczegółowa (szkoła gotowania)
Część przepisowa (tekstowe)