Udostępnij
Chyba każdy wie jak smakuje pasztet. Jest to idealne danie na wykorzystanie mięsa, które zostało nam np. z rosołu. Coraz popularniejsze stają się jednak pasztety warzywne. Dzisiaj przed wami wersja wegetariańska tego dania – pasztet z marchewki.
Do tej pory oprócz wersji mięsnej robiłem często pasztet z cukinii (przepis znajdziecie tutaj).
Do zrobienia pasztetu potrzebujecie:
- 1 kg marchewki
- pół szklanki mąki ryżowej
- 3 jajka
- 2 nieduże cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- posiekana natkę pietruszki lub koperku – w zależności od tego co bardziej lubicie
- przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka wędzona
- olej
Jak zrobić pasztet z marchewki?
Marchew trzeba obrać, umyć i piec w piekarniku w woreczku do pieczenia, albo w zamkniętym naczyniu – tak, żeby nie wyschła, godzina w 160 stopniach C. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oleju. Po wystudzeniu marchewek i cebuli z czosnkiem blendujemy je dokładnie dodając pozostałe składniki. Im bardziej zmiksujecie tym pasztet będzie gładszy. Jeżeli lubicie większe kawałki warzyw to blendujcie chwilę krócej. Wszystko zależy od Waszych preferencji jeżeli chodzi o konsystencję.
Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej całą masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. godzinę. Kroimy po wystudzeniu. W zależności od tego jakiej marchewki użyliście, może się zdarzyć, że pasztet będzie nieco słodki. Nie przeszkadza to w jedzeniu a odrobina chrzanu na pewno mu pomoże :)
Nadaje się on dobrze na kanapki, ale i do obiadu też sprawdzi się dobrze! Nic nie zastąpi dobrego mięsnego pasztetu w wykonaniu babci, ale i ten pasztet z marchewki jest ciekawy w smaku. Jest on także dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw.
Jeżeli szukacie pomysłów na inne „pasztety” to może zaciekaw Was ten z cukinii? :)