Udostępnij
Pieczemy cukinie, dynie, papryki, ale nie ogórki. Jakiś czas temu miałem okazję spróbować właśnie tego warzyw w wydaniu z pieca i od razu wiedziałem, że muszę je zrobić sam. Przyszedł czas i plan na pieczone ogórki został zrealizowany.
W sklepie wybrałem grubego ogórka, w tym wypadku długość ma drugorzędne znaczenie ;). Zaczynamy od wydrążenia nasion. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Do jego zrobienia potrzebujecie:
- 200 g mięsa mielonego (łopatka wieprzowa)
- pół puszki czarnej fasoli
- pół niedużego kopru włoskiego
- garść suszonych pomidorów
- ser żółty
- ser bałkański
- pieprz
- sól
- tabasco
- papryka słodka
Zaczynamy od umycia ogórka i wydrążenia nasion. Następnie na patelnię dodajemy resztę składników (oprócz sera bałkańskiego i żółtego). Przysmażamy składniki i na zakończenie dodajemy posiekanego drobno sera żółtego. Przekładamy przygotowany wcześniej farsz do ogórków i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Obserwujemy danie, a gdy farsz będzie już przypieczony to wyjmujemy je z piekarnika. Ogórek nie mięknie jak cukinia (jest lekko twardy), ale zyskuje na smaku. Pomimo tego, że warzywo to nie jest popularne do tego typu zastosowań to spróbujcie go koniecznie, a będziecie do niego wracać. Pieczone ogórki to dobra propozycja na obiad!
Smacznego :)