Burgery na dobre zadomowiły się w naszym kulinarno-gastronomicznym świecie. Jest jednak produkt, który dopiero wkracza na nasz rynek, a na rynku np. amerykańskim jest zdecydowanie bardziej popularny. Powierzchownie może przypominać burgera, ale jest po prostu kanapką. Kanapką o niezwykłej zawartości. Dzisiaj przepis na wieprzowinę.

Nazywana jest pulled pork czyli szarpaną wieprzowiną. Po przygotowaniu mięso jest delikatne, soczyste i dzieli się na pojedyncze włókna. Ja użyłem łopatki wieprzowej, a smaku oprócz warzyw nadały jej przyprawy i piwo porter. Samo przygotowanie dania trwa długo bo dla kilogramowego kawałka jest to około 6 godzin, ale efekt jest bardzo ciekawy.

Do przygotowania potrzebujecie:

-1 kg łopatki wieprzowej

-kilka plasterków bekonu

-marchewka

-6 pieczarek

-3 łodyżki selera naciowego

-pietruszka

-jabłko

-pół cebuli czerwonej

-0,5 litra piwa porter

-przyprawy – ich mieszanka może być taka, jaką lubicie (u mnie była to sól różowa, goździki, kardamon, chilli, liść kafiru, trawa cytrynowa, kolendra, cebula w proszku, papryka słodka, cynamon, pieprz syczuański, czarnuszka, kmin rzymski, pieprz czarny i szafran)

-oliwa/olej

Dobrze jest prace zaplanować wcześniej. U mnie zaczęły się o poranku. Zaczynamy od umycia i osuszenia łopatki. Następnie nacieramy ją mieszanką przypraw ugniecioną w moździerzu i odkładamy do strunowej torebki do lodówki na 3 godziny. Dolewamy do torebki łyżkę oleju. W międzyczasie kroimy warzywa i układamy je w naczyniu żarooodpornym. Skropiłem je lekko olejem smakowym (bazylia i ostre chilli). Po 3 godzinach w lodówce wyjmujemy mięso i układamy w warzywach. Nastawiamy piekarnik na 250 stopni i zapiekamy kilkanaście minut. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste. Uzyskamy podobny efekt co przy wstępnym obsmażeniu na patelni. po kilkunastu minutach zmniejszamy temperaturę do około 170 stopni i układamy na wierzchu bekon. Pieczemy tak godzinę stopniowo zmniejszając temperaturę do 110 stopni. Dolewamy do naczynia portera i do pieca. Starajcie się przynajmniej co pół godziny polewać płynem mięso. Przy kawałku kilogramowym jest ono gotowe po około 5 i pół godziny. Dzięki temu daniu odkryłem, że mój piekarnik po kilku godzinach pracy przechodzi w tryb ekonomiczny i gasi światło 🙂

Po wyjęciu z pieca mięso możecie podzielić widelcem na kawałki. Ma lekko piwny smak, w którym intensywnie odznaczają się też przyprawy. Mięso nie jest suche, ale aby nadać mu jeszcze więcej smaku polejcie już poszarpane mięso sosem z pieczenia. Idealnie nadaje się do kanapek jak i na obiad. Smacznego.

porter pulled pork porter pulled pork

porter pulled pork

porter pulled pork porter pulled pork porter pulled pork porter pulled pork porter pulled pork